Sözel geribildirimli ile görsel egzersiz programlarının fiziksel uygunluk parametreleri ve katılıma olan etkilerinin karşılaştırılması - Seyidoğlu, Sümeyye Bilen (Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, 2023)
Bu çalışma sözel geribildirimli, görsel geribildirimli ve ev egzersiz programlarının fiziksel uygunluk parametreleri ve bireylerin katılıma olan etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmaya 18-35 yaş aralığında olan 51 sedanter birey katıldı. Bireyler basit rastgele yöntem ile görsel geribildirimli egzersiz grubu (n=17, yaş; 20,18±1,13 yıl), sözel geribildirimli egzersiz grubu (n=17, yaş; 19,94±1,12 yıl) ve ev egzersiz grubu (n=17, yaş; 19,93±1,21 yıl) şeklinde 3 gruba ayrıldı. Çalışmamızda; çömelme, tek bacak çömelme, yan çömelme, basamak çıkma ve yan basamak çıkma olmak üzere alt ekstremite kapalı kinetik zincir egzersizleri 8 hafta (3 gün/hafta) boyunca tüm gruplara uygulandı. Görsel geribildirimli egzersiz grubu egzersizlerini gözetimsiz lazer yardımlı ekipmanla, sözel geribildirimli egzersiz grubu egzersizlerini fizyoterapistin gözetiminde sözel yardımlı, ev egzersiz grubu egzersizlerini gözetimsiz ve yardımsız kendi evlerinde gerçekleştirdi. Quadriceps (0°-45°-90° açılarda), gluteus medius ve hamstring kas kuvveti el dinanometresi ile, esneklik otur-uzan testi ve topuk-kalça mesafesi ile, flamingo denge testi ile statik denge, Y-denge testi ile dinamik denge, üç-adım öne ve yana sıçrama testi ile çeviklik çalışma öncesi ve sonrası olarak değerlendirildi. Çalışma öncesinde grupların fiziksel özellikleri ve değerlendirilen tüm parametreleri benzerdi (p>0,05). Çalışma sonucunda görsel geribildirimli egzersiz grubunda çeviklik ve dinamik denge hariç diğer tüm parametrelerde artış görüldü (p<0,05). Sözel geribildirimli egzersiz grubunda çeviklik (üç adım öne sıçrama) ve dinamik denge hariç diğer tüm parametrelerde artış görüldü (p<0,05). Ev egzersizi grubunda esneklik (topuk-kalça mesafesi), çeviklik, dinamik denge parametreleri hariç diğer parametrelerde artış görüldü (p<0,05). Genel olarak bakıldığında tüm parametrelerde gruplar arası sonuçlar benzerdi (p>0,05). Ayrıca grupların katılımına baktığımızda, görsel geribildirimli egzersiz grubunun, sözel geribildirimli egzersiz grubunun ve ev egzersizi grubunun egzersize katılım oranları benzerdi (p>0,05). Egzersizlerin görsel geribildirimli, sözel geribildirimli veya ev egzersiz programı olarak uygulanması fiziksel uygunluk parametrelerinde aynı gelişmeler gösterdi, bu bakımdan kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda birbirlerinin yerine tercih edilebilir. Anahtar Kelimeler: Geribildirim, egzersiz, fiziksel uygunluk, fiziksel aktivite.

This study was conducted to investigate the effects of verbal feedback, visual feedback and home exercise programs on physical fitness parameters and the participation of individuals. 51 sedentary individuals aged 18–35 years participated in the study. The individuals were divided into 3 groups by simple randomization: the visual feedback exercise group (n=17, age; 20,18±1.13 years), with verbal feedback accompanied by a physiotherapist exercise group (n=17, age; 19,94±1.12 years) and the home exercise group (n=17, age; 19,93±1.21 years). In this study, lower extremity closed kinetic chain exercises, including squats, single leg squats, side squats, unilateral step-ups and side step-ups were performed for 8 weeks (3 days/week) in all groups. The visual feedback exercise group performed its exercises unattended with laser-assisted equipment, the exercise group accompanied by a physiotherapist performed its exercises with verbal assistance under the supervision of a physiotherapist, and the home exercise group performed its exercises unsupervised and without assistance in their own homes. Quadriceps (0°-45°-90° angles), gluteus medius and hamstring muscle strength were evaluated by hand dynanometer, flexibility by sitto stand test and heel-hip distance, static balance by flamingo balance test, dynamic balance by Y-balance test, agility by three step forward and side jump test were evaluated pre- and post-study. Prior to the research, the physical characteristics and all evaluated parameters of the groups were similar (p>0,05). By study conclusion, an increase was observed in all parameters except agility and dynamic balance in the visual feedback exercise group (p<0,05). In the physiotherapist guided exercise group, there was an increase in all parameters except agility (three-step forward jump) and dynamic balance (p<0,05). At-home exercise group, there was an increase in all parameters except flexibility (heel hip distance), agility and dynamic balance (p<0,05). In general, the results were similar between the groups in all parameters (p>0.05). In addition, when we examined group participation, the participation rates of the exercise group with visual feedback, the exercise group with verbal feedback accompanied by a physiotherapist and the home exercise group were similar (p>0,05). Exercises implemented with visual feedback, a physiotherapist-guided exercise program, or a home exercise program showed the same improvements in physical fitness parameters; therefore, they can be preferred interchangeably according to the needs of individuals. Keywords: Feedback, exercise, physical fitness, physical activity.
Keywords: Geribildirim; egzersiz; fiziksel uygunluk; fiziksel aktivite