G20 Ülkelerinde Sağlık Harcamaları, Yaşam Beklentisi ve Ekonomik Büyüme İlişki Üzerine Bir İnceleme - Köse, Zeynep; Gültekin, Havva; Meral, Gözde; Köse, Zeynep (Gaziantep Üniv. Sosyal Bilimler Enst., 2021)
Bu çalışmada 2000-2017 yılları arasında G-20 ülkelerinde sağlık harcamaları ve ekonomik büyüme arasındakiilişkinin varlığı araştırılmıştır. Bu bağlamda sağlık harcamaları, özel sağlık harcamaları, kişisel sağlıkharcamaları, GSYH ve doğumdan beklenen yaşam süresi değişkenleri panel ARDL testi ile analiz edilmiştir.Analiz sonucunda sağlık harcamaları, özel sağlık harcamaları ve yapılan kişisel sağlık harcamalarıdeğişkenlerinin hem uzun hem de kısa dönem parametreleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Uzundönemde sağlık harcamalarındaki %1’lik artış ekonomik büyümede % 0,8 oranında artışa sebep olurken, özelsağlık harcamalarındaki %1’lik artış ekonomik büyümede %0,6 oranında azalışa sebep olacaktır. Yine uzundönemde yapılan kişisel sağlık harcamaları değişkenindeki %1’lik artış ekonomik büyümede %0,7 oranındaartışa sebep olacaktır.

In this study, the relationship between health expenditures and economic growth in G20 countries between 2000-2017 was investigated. In this context, health expenditures, private health expenditures, GDP and life expectancy from birth were analyzed with panel ARDL test. As a result of the analysis, both long and shortterm parameters of health expenditures, private health expenditures and personal health expenditures are statistically significant. In the long term, a 1% increase in health expenditures will cause an increase in economic growth by 0.8%, and a 1% increase in private health expenditures will cause a 0.6% decrease in economic growth. Again, an increase of 1% in the variable of personal health expenditures in the long term will cause an increase of 0.7% in economic growth.
An Investigation on the Health Expenditures, Life Expectancy and Economic Growth Relationship in G20 Countries
Keywords: sağlık; harcama; ekonomik; yaşam; beklenti