Türkiye'de dört yıllık eğitimin sonunda kim kazanır: Toplum mu birey mi? - Gölpek, Filiz; Gölpek, Filiz (Türk Eğitim Derneği (TED) İktisadi İşletmesi, 2015)
Literatürde, ilk ve orta öğretim kademelerinde toplumun, yükseköğretimde bireylerin fayda elde ettiğine dair önemli deliller bulunmaktadır. Bu deliller, yükseköğretimde fayda- maliyet analizinden gelmektedir. Çalışmanın amacı, Türkiyede yükseköğretim harcamalarından toplumun mu yoksa bireyin mi faydalandığı getiri oranları ile tespit etmektir. Çalışma, giriş ve sonuç dahil dört bölümden oluşmaktadır. İkinci bölümde, literatür taraması yapılarak farklı araştırma verilerinin karşılaştırmalı analizine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, yükseköğretim harcamalarının topluma ve bireyeyansıyankazançvemaliyetihesaplanmıştır. Hesaplamalarda 2005 yılı verileri kullanılmış, Yükseköğretim Kurumu ve Türk Eğitim Derneği tarafından yapılan anket çalışmalarının sonuçlarından yararlanılmıştır. Sonuç ve değerlendirme bölümünde ise, hesaplamalardan elde edilen bulgulara göre, dört yıllık üniversite eğitiminin sonucunda toplumun kazancı yüksek olmakla birlikte, bireyin toplumdan daha fazla kazandığı ifade edilmiştir.
Keywords: yükseköğretim; fayda; maliyet; analiz