Sınıf Öğretmenleri ve Okul Psikolojik DanışmanlarıBirbirlerini Nasıl Algılamaktadır? - Kılıç-Özmen, Zehra; Kabapınar, Yücel (My University, 2019)
İlkokulda öğrenciyle en yakın sınıf öğretmeni ve okul psikolojik danışmanı ilgilenmektedir. Bu çalışmanın amacı, ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenleri ve okul psikolojik danışmanlarının birbirlerini nasıl algıladıklarını incelemektir. Öğrencinin bedensel, duygusal, sosyal ve akademik gelişimi için sınıf öğretmeni ve okul psikolojik danışmanının uyumlu çalışması, iş birliği ve iletişime açık olması öğrenci ve öğrenciyle ilgili tüm birimler için önemlidir. Araştırmaya, İstanbul’da özel ve devlet okulunda çalışan 17’si okul psikolojik danışmanı 32’si sınıf öğretmeni toplam 49 öğretmen katılmıştır. Araştırma verileri, açık uçlu sorular ve metafor sorusundan oluşan anketle toplanmıştır. Toplanan verilerin analizi nitel yöntemle yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında; sınıf öğretmenleri, okul psikolojik danışmanıyla ilgili genelde olumlu bir algıya sahipken, okul psikolojik danışmanları, sınıf öğretmeniyle ilgili genelde olumsuz bir algıya sahip oldukları bulgusuna ulaşılmıştır. Bir diğer bulgu; okul psikolojik danışmanları, sınıf öğretmenlerinin okul psikolojik danışmanıyla ilgili olumsuz bir algıya sahip olduğunu düşünmektedir. Sınıf öğretmenleri okul psikolojik danışmanıyla ilgili genelde olumlu metaforlar üretmişlerdir. Üretilen metaforlar okul psikolojik danışmanının görev tanımıyla da uyumludur.

The aim of the present study is to examine how classroom teachers and school psychologicalcounselors perceive each other. Being in compatible work and being open to cooperation andcommunication is important for the physical, emotional, social and academic development of the studentand for all units related to students. The study included 17 school psychological counselors and 32classroom teachers working in public schools and private schools in Istanbul, Turkey. The data werecollected by a questionnaire consisting of open-ended questions and metaphor question. The analysis ofthe collected data was performed by qualitative method. The findings indicated that classroom teachershave positive perceptions about school psychological counselors, whereas school psychologicalcounselors have negative perceptions about clasroom teachers. However, it is understood that schoolpsychological counselors think that classroom teachers have negative perceptions about schoolpsychological counselors. Classroom teachers generally produced positive metaphors about the schoolpsychological counselors. The metaphors produced by the teachers are compatible with task definitionof the school psychological counselors.
How Are The Classroom Teachers and School Psychological Counselors Recognized Each Other?
Keywords: sınıf; öğretmen; okul; psikolojik; danışman; iş birliği; algı