Demografik Faktörlerin Örgütsel Bağlılığa Etkisi; Eyyübiye Belediyesinde Bir Alan Araştırması - Nargülü, Hamza (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2016)
Bu araĢtırmanın amacı, ġanlıurfa Ġli Eyyübiye Belediyesi Zabıta Müdürlüğünde görevli personelin örgütsel bağlılık düzeylerinin demografik faktörlere göre farklılaĢıp farklılaĢmadığının belirlenmesidir. AraĢtırma kapsamında Eyyübiye Belediyesi Zabıta Müdürlüğünde görevli 73 personelden veri toplanmıĢtır. AraĢtırmanın verileri; Meyer, Allen ve Smith (1991) tarafından geliĢtirilen ve literatürde oldukça kabul gören Üç Boyutlu Örgütsel Bağlılık ölçeği kullanılarak toplanmıĢtır. Örgütsel bağlılık; duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılığı olmak üzere üç alt boyutta incelenmiĢtir. Zabıta personellerinin bağlılık düzeylerinin; bazı demografik faktörlere (yaĢ, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, unvan, hizmet sürelerine ve çalıĢma Ģekilleri) göre farklılık gösterip göstermediğine dair analizler yapılmıĢtır. AraĢtırmadaki istatistiki analiz sonuçlarına bakıldığında, zabıta personellerinin örgütsel bağlılık düzeyleri demografik faktörlere göre değiĢiklik gösterdiği, yaĢı küçük personelin yaĢı büyük personellere göre kuruma daha bağlı oldukları, eğitim düzeyi lise ve üstü deneklerin ilköğretim mezunu olanlara göre kuruma bağlılıklarının daha yüksek olduğu, unvanları düz memurların rütbeli memurlara göre örgütlerine daha çok bağlı oldukları, düĢük maaĢla çalıĢanların yüksek maaĢ alan personele göre kuruma daha bağlı oldukları tespit edilmiĢtir.
Keywords: Örgütsel bağlılık; Duygusal bağlılık; Devam bağlılık; Normatif bağlılık