Bilişim sistemine girme, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçları - Subaşi, Saniye Tuba Topyildiz (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Günümüzde bilgi teknolojilerinin büyük bir hızla yaygınlaşmasının bilişim suçlarını artırdığı söylenebilir. Teknolojinin evrimi, akıllı teknolojinin erişilebilirliği artırması ve klasik suç tiplerine göre daha kolay daha hızlı suç işlenebilmesi bilişim suçlarının sayısını ve suç çeşitlerini artırmıştır. Bilişim suçlarıyla etkin bir mücadele için çağımızın gelişimlerine uyum sağlayabilecek daha kapsamlı maddi ceza hukuku normlarının düzenlenmesi gerekmektedir. Bilişim sistemine girme, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçları başlıklı tez çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bilişim suçlarının daha doğru anlaşılması amacıyla teknik kavramlar açıklanmış ve bilişim suçları işlenirken kullanılan yöntemler hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde uluslararası örgütlerin bilişim suçlarıyla mücadele kapsamında aldıkları önlemler ile bazı ülkelerin bilişim suçlarına ilişkin iç hukuk düzenlemeleri incelenmiştir. Son bölümde ise çalışma konumuzu oluşturan suç eylemleri Türk Ceza Kanunu'ndaki düzenlemeler kapsamında suçun unsurları da dikkate alınarak detaylı olarak açıklanmıştır.

Nowadays, it can be said that the rapid spread of information technologies has increased cyber crimes. The evolution of technology, the increase in accessibility of smart technology and the ability to commit crimes more easily and faster than classical crime types have increased the number of cyber crime and the types of crimes. For an effective fight against cyber crimes, more comprehensive substantive criminal law norms that can adapt to the developments of our century should be regulated. Our thesis consists of three main parts: Crimes of entering the information system, blocking the system, corrupting, destroying or changing the data. In the first part, technical terms and concepts are explained in order to understand informatics crimes more accurately and information about the methods used in committing cyber crimes is given. In the second part, the measures taken by international organizations within the scope of combating cyber crimes and the domestic legal regulations of some countries regarding cyber crimes are examined. In the last part, the criminal acts, which constitute our study subject, are explained in detail, taking into account the elements of the crime within the scope of the regulations in the Turkish Penal Code.
Crimes of introducing the information system, blocking the system, destroying or modifying data
Keywords: Hukuk; Law