Üniversite öğrencilerinde sosyal onay ihtiyacı: Yetiştirilme tutumlarına yönelik algı ve benlik kurgusunun rolü - Şavur, İdil (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde sosyal onay ihtiyacının yordanmasında benlik kurgusu ve yetiştirilme tutumuna yönelik algıların rolünün incelenmesidir. Çalışma grubu 276 kız ve 141 erkek olmak üzere toplamda 417 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. İlişkisel tarama modelinde tasarlanan bu araştırmada, veri toplama aracı olarak "Sosyal Onay İhtiyacı Ölçeği", "Altılı Benlik Kurgusu Ölçeği" ve "Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırma kapsamında sosyal onay ihtiyacının cinsiyete, aile ile birlikte yaşama, okul dışı bir işte çalışma ve sanat/spor faaliyetiyle uğraşma durumlarına göre karşılaştırılması için İlişkisiz Örneklemler t Testi, sosyal onay ihtiyacını yordayan değişkenlerin belirlenmesinde iseHiyerarşik Regresyon analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, sosyal onay ihtiyacı cinsiyet, aile ile yaşama/yaşamama, okul dışı bir işte çalışma/çalışmama durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Bununla birlikte sosyal onay ihtiyacının sanat/spor faaliyetiyle uğraşma/uğraşmama durumlarına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği; sanat/spor faaliyetiyle uğraşmayanların, sanat/spor faaliyetiyle uğraşanlara göre sosyal onay ihtiyaçlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca benlik kurgusunun tüm alt boyutlarının (ilişkisel dikey, ilişkisel yatay, toplulukçu yatay, toplulukçu dikey, insancıl, kişisel) ve çocuk yetiştirme tutumunun alt boyutlarından anne sıkı denetim/kontrol ve baba sıkı denetim/kontrol boyutlarının birlikte sosyal onay ihtiyacının anlamlı yordayıcılar ıolduğu görülmüştür. Öte yandan, çocuk yetiştirme tutumunun alt boyutlarından anne kabul/ilgi/sevgi ve baba kabul/ilgi/sevgi alt boyutları sosyal onay ihtiyacını anlamlı şekilde yordamamıştır.

The aim of this study was to examine the predictive role of self-construal and perception towards parenting styles in the need for social approval among university students. The participants consisted of a total of 417 university students, 276 female and 141 male. In this correlational study, "Need for Social Approval Scale", "Six Part Self-Compassion Scale" and the "Parenting Styles Questionnaire" were used as data collection instruments. In data analysis, Independent Sample t Test was utilized to compare the need for social approval according to gender, family cohabitation, working in an out-of-school job and engaging in art/sports activities, and Hierarchical Regression" analysis was applied to examine the predictive variables of social approval. According to the results of the analyses, the need for social approval did not differ significantly according to gender, living with family or not, working/not working in an out-of-school job. However, the need for social approval differed significantly for students who engaged in art/sports activity; those who did not engage in art/sports activity had higher social approval needs than those who engaged in art/sports activity. In addition, as a result of the predictors of the need for social approval, all the sub-dimensions of the self-construal(relational-vertical, relational-horizontal, collective-horizontal, collective-vertical, humanity, personal self) and the sub-dimensions of perception towards parenting styles maternal strict supervision/control and paternal strict supervision/control dimensions-were observed to be significant predictors of the need for social approval. On the other hand, maternal acceptance/involvementand paternal acceptance/involvementsub-dimensions of perception towards parenting styles were not significant predictors of the need for social approval.
The need for social approval in university students: The role of perception towards parenting styles and self construct
Keywords: Psikoloji; Psychology