Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Sınıf Yönetimi Yeterliliklerine İlişkin Okul Yöneticilerinin Görüşlerinin Değerlendirilmesi (Diyarbakır İli Ergani İlçesi Örneği) - Sari, İsmail (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2013)
Bu araştırmanın amacı; Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde çalışan sosyal bilgiler öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliliklerini okul yöneticilerinin görüşlerine göre belirlemektir. Araştırma; giriş ve problem durumu, yöntem, bulgular ve yorumlar olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Ayrıca, bulgulara ve yorumlara dayalı olarak sonuç ve öneriler kısmı yer almaktadır. Tarama modelinde yapılan araştırma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Diyarbakır’ın Ergani İlçesindeki 28 devlet ortaokulunda görev yapan 69 okul yöneticisi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Uygulanan ölçeklerin; ancak 52’si geçerli sayılmıştır. Araştırma, kendini örnekleyen evren üzerinden gerçekleştirilmiş, ayrıca örneklem alma yoluna gidilmemiştir. Çalışmanın amacına ilişkin veriler, Baloğlu (1998) tarafından geliştirilen, Ağaoğlu (2004) tarafından uyarlanan, 2 alt boyut ve 64 maddeden oluşan "Sınıf Yönetimi Becerisini Değerlendirme Ölçeği" ile toplanmıştır. Araştırmada verilerin çözümlenmesi aşamasında, araştırmanın amaçları doğrultusunda, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma ve ikiden çok küme karşılaştırmalarında tek yönlü varyans analizi istatistik tekniklerinden yararlanılmıştır. Okul Yöneticilerinin görüşlerine göre, sosyal bilgiler öğretmenlerinin sınıf yönetimi yeterliliklerine ilişkin düzeyleri “katılıyorum” seviyesinde bulunmuştur. Diğer kişisel özellik değişkenlerinde herhangi bir anlamlı farklılık bulunmamıştır. Araştırma bulgularının sonuçlarına göre, sosyal bilgiler öğretmenlerinin etkinlik yönetimine ilişkin yeterlilik düzeyleri en düşük düzeyde gözlemlenmiştir. Bundan dolayı bu eksikliğin giderilmesine yönelik olarak etkinlik yönetimi konusunda sosyal bilgiler öğretmenlerinin alanın uzmanları tarafından daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiği önerilir.
Keywords: Sosyal Bilgiler Öğretmeni; Sınıf Yönetimi; Yeterlilik