Çalışanlarda örgütsel bağlılığın iş tatmini ve örgütsel sinizm ile ilişkisinin incelenmesi (Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde çalışanlar üzerine bir araştırma) - Yücel, Mehmet Yekda (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Yapılan bu araştırmada organize sanayi bölgesinde çalışan bireylerde örgütsel bağlılığın iş tatmini ve örgütsel sinizm ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Şanlıurfa organize sanayi bölgesinde bulunan işletmelerde çalışan ve 18 yaşın üzerinde bulunan toplam 315 birey katılmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde "Minnesota İş Tatmin Ölçeği", "Örgütsel Bağlılık Ölçeği" ve "Örgütsel Sinizm Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistik aşamasında SPSS 22.0 programında frekans analizi, One Way ANOVA analizi, Independent Samples t test ve Pearson Korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonunda çalışanların iş tatmini, örgütsel bağlılık ve örgütsel sinizm düzeylerinin yaş grubu, mesleki kıdem ve medeni durum değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Bunun yanında çalışanlarda örgütsel bağlılık ve iş tatmin düzeyi ile örgütsel sinizm düzeyi arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkiler bulunduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, organize sanayi bölgesinde çalışan bireylerde demografik değişkenlere göre örgütsel bağlılık, iş tatmini ve örgütsel sinizm düzeyinin farklılaştığı, bunun yanında bağımlı değişkenler arasında anlamlı ilişkiler olduğu söylenebilir. Anahtar kelimeler: Örgütsel bağlılık, iş tatmini, örgütsel sinizm, organize bölge çalışanları

In this research constructed, it was aimed to investigate the relationship between organizational commitment and job satisfaction and organizational cynicism in individuals working in organized industrial zone. A total of 315 individuals who are over the age of 18 working in the enterprises located in Şanlıurfa organized industrial zone participated in the study. "Minnesota Job Satisfaction Scale", "Organizational Commitment Scale" and "Organizational Cynicism Scale" were used in the data collection process of research. In the statistical grade of the data obtained from the study, frequency analysis, One Way ANOVA analysis, Independent Samples t test and Pearson Correlation analysis were used in SPSS 22.0 program. At the end of the research, it was determined that job satisfaction, organizational commitment and organizational cynicism levels showed statistically significant differences according to age group, seniority and marital status variables. Besides, it was identified that there was statistically significant relationship between organizational commitment and job satisfaction and organizational cynicism. As a conclusion , it can be said that organizational commitment, job satisfaction and organizational cynicism levels differ according to demographic variables and besides,there are significant relationships between dependent variables. Key Words: Organizational commitment, job satisfaction, organizational cynicism, organized region workers
Job satisfaction of organizational commitment on employees and the analyse of the relationship with organizational cynicism (A review on employees in Şanlıurfa Organized Industrial Zone)
Keywords: İşletme; Business Administration