Çukurova Üniversitesi’nde Ölçülen Güneş Işınım Verileri Analizi - Emrahoğlu, Nuri; Yeğingil, İlhami (My University, 2019)
Adana, güneş enerjisi nedeniyle çok uygun bir bölgede (Boy35 o 18 'E, Enl 36 o 59' N, Yük130 m) yeralmaktadır. Bölgede yapılması düşünülen yatırımlar için atmosferik koşulların her zaman sabit olmamasınedeniyle güneş enerjisi ve meteorolojik ölçümlerin düzenli olarak yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Uygulama ve AraştırmaMerkez’inde (UZAYMER) piranometre ile alınan anlık veriler FORTRAN 77 program diliyle hazırlananprogramla analiz edilmiştir. Bu programla, saniyelik olarak alınan verilerden saatlik ve günlük veri setlerioluşturulmuştur. Bu veri setlerinden aylık, yıllık ve yüzdelik ışınım değerleri hesaplanmıştır. Atmosferdışı ışınım enerjisi değerleri kullanılarak, günlük verilerden Adana’nın bulutsuzluk değerleri eldeedilmiştir.Çalışma iki kısımdan oluşmuştur. Birinci kısım 1978-1982 yılları arasında alınan verilerin, ikincisi isekarşılaştırma yapılmak amacıyla 2017 yılında alınan verilerin analizidir. 1978-1982 yılları arasındaAdana’da yıllık ortalama güneş enerjisi değeri 5745,1 MJ/m 2 ve ortalama günlük toplam ışınım15,74 MJ/m 2 -gün olarak belirlenmiştir. En az enerji Ocak ayında 6,84 MJ/m 2 -gün, en fazla güneş enerjisiise 25,42 MJ/m 2 -gün ile Haziran ayında olduğu tespit edilmiştir. 2017’de alınan verilerin sonucunda iseyıllık ortalama günlük güneş enerjisi 17,75 MJ/m 2 -gün, yıllık ortalama güneş enerjisi ise 6479,99 MJ/m 2olarak hesaplanmıştır. En fazla güneş enerjisi 29,25 MJ/m 2 -gün ile Temmuz, en az ise 6,24 MJ/m 2 -günaralık ayı olarak belirlenmiştir.Ayrıca çalışmada, 1978-1982 ve 2017 verilerinden, bulutsuzluk indeksi de belirlenerek karşılaştırılmıştır.Bu sonuca göre K t 0,34 değeri için bölgenin bulutlu, 0,34K t 0,64 değerleri arasında ise kısmen bulutlu,K t 0,64 değeri için ise havanın açık olduğu kabul edilmiştir. 1978-1982 dönemi için en bulutlu ay Şubaten açık ay ise Eylül olarak belirlenmiştir. 2017 verilerine göre de en bulutlu ay Şubat, en açık ay iseTemmuz ve ekim olarak belirlenmiştir. Yapılacak yatırımlar için bu değerlerin yol gösterici niteliğindeolduğu ortaya konulmuştur.

Adana is located in a very suitable area due to solar energy (Long35 o 18 'E, Lat36 o 59' N, Alt130 m).Due to the fact that the atmospheric conditions are not always constant for the investments to be made inthe region, there is a need for regular measurements of solar energy and meteorological measurements.In this study, instant data obtained with pyranometer in Cukurova University Space Sciences and SolarEnergy Application and Research Center (UZAYMER) were analyzed with the program prepared withFORTRAN 77 program language. Hourly and daily data sets are created from data taken in seconds.Monthly, yearly and percentile radiation values are calculated from these data sets. With the non-atmospheric radiation energy values, the clearness values of Adana were obtained from the daily data.The study consisted of two parts. The first part is the analysis of the data taken between 1978-1982 andthe second is the analysis of the data taken in 2017 for comparison. Between the years of 1978-1982 inAdana, the average annual solar energy value was 5745,1 MJ/m 2 and the average daily total radiation was15.74 MJ/m 2 -day. The minimum energy is 6.84 MJ/m 2 -day in January and the maximum solar energy is25.42 MJ /m 2 -day in June. As a result of the data obtained in 2017, the average annual solar energy is17.75 MJ/m 2 -day and the annual average solar energy is 6479.99 MJ/m 2 . Maximum solar energy is29.25 MJ/m 2 -day with July and at least 6.24 MJ/m 2 -day in December.In addition, in the study, the statistics of 1978-1982 and 2017 were determined and compared. Accordingto this result, for the value of K t 0.34, it was assumed that the region was cloudy, K t value0.34 K t 0.64 between the partially cloudy and Kt 0.64 value for the air is assumed to be open. Themost cloudy month for the period 1978-1982 is February and the most open month is September.According to 2017 data, the most cloudy month is February and the clearest month is July and October.These values are guiding for the investments to be made.
Analysis of Solar Radiation Data Measured at Cukurova University
Keywords: Mimarlık; Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Mühendislik; Kimya; Mühendislik; Makine