Okul öncesi mülteci çocukların dil beceri gelişiminde ebeveyn desteği ile sınıf içi sosyal davranışları arasındaki ilişki - Atmaca, Ayşegül (Hasan Kalyoncu Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı, 2025)
Bu araştırma, 5-6 yaş arasındaki okul öncesi mülteci çocukların dil beceri gelişiminde ebeveyn desteği ile sınıf içi sosyal davranışları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemi olan keşfedici korelasyonel araştırma modeline dayanmaktadır. Bu model, değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırma kapsamında, mülteci çocukları gözlemleyen öğretmenlere ve mülteci çocukların ebeveynlerine anketler uygulanmıştır. Bu anketler ile çocukların sınıf içindeki sosyal davranışları ve dil becerisi gelişiminde ebeveyn desteğinin rolü araştırılmaktadır. Çalışmanın örneklemi, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı itibariyle Gaziantep ilinde okul öncesi eğitime katılan hiç Türkçe bilmeyen ya da çok az Türkçe bilen mülteci çocuklardan ve bu çocukların ebeveynlerinden oluşmaktadır. Araştırma, okul öncesi eğitim gören 250 mülteci çocuğun ebeveynleri ve öğretmenleri ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, amaçlı örneklem yöntemiyle seçilmiş olup, araştırma sorusunun gereksinimlerine uygun olarak belirlenmiştir. Veri toplama araçları olarak; demografik bilgi formu, dil becerileri gelişiminde ebeveyn desteği ölçeği, okul öncesi sosyal davranış ölçeği öğretmen formu ve veli onam formu kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, mülteci çocukların sosyal davranışları ile dil beceri gelişiminde ebeveyn desteği arasındaki ilişki anlamlı bir etkiye sahiptir.

This study aims to examine the relationship between parental support and classroom social behaviors in the language skill development of preschool refugee children aged 5-6 years. The research is based on the exploratory correlational research model, which is a quantitative research method. This model aims to reveal the relationships between variables. Within the scope of the study, questionnaires were administered to teachers observing refugee children and parents of refugee children. With these questionnaires, the role of parental support in children's social behavior and language skill development in the classroom is investigated. The sample of the study consists of refugee children attending preschool education in Gaziantep province as of the 2023-2024 academic year who do not speak Turkish or speak very little Turkish and their parents. The study was conducted with the parents and teachers of 250 refugee children attending preschool education. The participants were selected by purposive sampling method and were determined in accordance with the requirements of the research question. As data collection tools; demographic information form, parental support in language skills development, reliability and validity study of the preschool social behavior scale form and parental consent form were used. According to the results of the study, the relationship between refugee children's social behaviors and parental support in language skill development has a significant effect.
Keywords: mülteci çocuklar; sosyal davranış; dil gelişimi; ebeveyn desteği