OTEL İŞLETMELERİNDE SOSYAL AĞLAR VE MÜŞTERI TEMİNİ: GAZİANTEP İLİNDE BİR ARAŞTIRMA - Yıldırım, İbrahim; Suna, Belma; Yıldırım, İbrahim (My University, 2017)
Sosyal Sermaye, toplumu oluşturan kişiler arasında daha önceden beri devam ederek gelen ilişkilerin aslında maddi bir karşılığı olduğunu savunan bir kavram olarak literatürde yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı; otel işletmelerinin sahipleri ve bu otellerde görev yapan yöneticilerin sahip oldukları sosyal ağlarının, otel işletmelerine müşteri temin etme yollarından biri olarak kullanıldığını tespit etmektir. Bu amacın gerçekleştirilebilmesi için, Gaziantep ilinde faaliyet gösteren tüm otellerin sahipleri ve yönetim kademesinde yer alan ve satış pazarlama faaliyetlerine doğrudan katkısı bulunan yöneticilerle görüşülmüştür. Bu çalışma için geliştirilmiş olan anket formu, 2016 yılının Ağustos ve Ekim ayları arasında otel sahibi ve yöneticisi olan 174 kişiye uygulanmıştır. Araştırma sonucunda otel işletmelerinin sahipleri ve yöneticilerin, sosyal ağlarının müşteri teminine etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bununla beraber müşteri teminine en yüksek düzeyde etki eden ağların ise informal ağlardan oluştuğu elde edilen bulgular arasındadır

Social Capital takes part as a concept argues that there is actually a response of the relations that have been going on since before among the constituent people of society. This study is aimed at determining that owners of hotel businesses and the managers of these hotels have the social networks they have are used as a way of providing customer. For this aim to be realized the owners of the all hotels which are running in Gaziantep city are involved and their directors who work in administrative level and contribute to sales and marketing directly were being interviewed. The questionnaire form developed for this study was applied to 174 people who are owners and directors of the hotel businesses in between October and August of 2016. At the end of the study, social networks of the owners and the directors of the hotel businesses have been found to be influential in the supply of customers. Nevertheless, networks that affect to provide customer at the highest level consist of informal networks are found findings
SOCIAL NETWORKS AND PROVIDING CUSTOMER AT HOTEL BUSINESSES: AN INQUIRY IN GAZIANTEP PROVINCE