Erasmus Programının Kültürel Zeka Üzerinde Etkisinde Demografik Özelliklerin Rolü - Köse, Nimet (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2016)
Günümüzde, kültürel farklılıklar her alanda kendisini hissettirmektedir. Özellikle çok kültürlü ortamlarda bulunan bireylerin farklı kültürlerden gelen insanlarla iletişim kurması, etkileşime geçmesi için kültürel zekâ olgusunun öğrenilmesi ve yeteneğinin kazanılması önemli bir husustur. Kültürel zekâ son yıllarda, örgütlerin kültürel farklılıkları yönetme sürecinde yönetsel bir dönüşümü simgeleyen bir kavram olarak dikkat çekmektedir. Kültürel farkındalığın algılanması, anlaşılması, yorumlanmasıyla geliştirilen kültürel zekâ başarının altın anahtarıdır. Araştırmanın amacı; Erasmus programına giden ve gitmeyen üniversite öğrencilerinin kültürel zekâ seviyelerinin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Bu çalışmanın, oldukça yeni bir kavram olan kültürel zekâ konusunda yapılan çalışmaları genişleterek, hem ilgili yazına katkı sağlayacağı, hem de kültürel zekânın önemi, geliştirilmesi ve ölçümü konusunda bazı öneriler getirerek uygulamaya katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Gaziantep ilindeki Lisans öğrencilerine 310 adet anket uygulanmış ve elde edilen bulgular analiz edilerek yorumlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, Erasmus’a giden öğrenciler ile gitmeyen öğrenciler arasında kültürel zekâ seviyesi açısından farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda, Erasmusa giden öğrencilerin kültürel zekâ düzeylerinin gitmeyen öğrencilere göre daha fazla olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda, uygulanan Erasmus programlarının belirlenen amaçlar dışında kişilerin kültürel zekâ düzeylerini artırmak gibi olumlu sonuçları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dünya insanı yetiştirmeyi hedefleyen üniversitelerin daha fazla öğrenciyi yurt dışına göndererek farklı kültürlerle tanışmasının sağlanması önerilmiştir. Ayrıca araştırmacıların bu konu üzerine daha fazla eğilerek farklı örneklemlerde benzer araştırmalar yapmaları tavsiye edilmiştir.
Keywords: Zekâ; kültürel zekâ; kültürel farklılıklar ve erasmus