Entelektüel sermayenin girişimcilik niyeti üzerindeki etkisi: Gaziantep ili örneği - Aydin, Merve (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Son yıllarda hızla gelişen ve işletmelerce önemli olan kavramlardan biri de entelektüel sermayedir. Entelektüel sermaye ile ilişkili olduğu düşünülen kavramlardan bir diğeri de girişimcilik niyetidir. Bu araştırmanın amacı, entelektüel sermayenin girişimcilik niyeti üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Araştırma nicel araştırma yöntemine göre Gaziantep 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde tekstil sektöründe çalışan ve basit olasılıklı örnekleme tekniğine göre seçilen 382 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada verilerin toplanması için 3 bölümden oluşan bir anket kullanılmıştır. Anketin birinci bölümünde çalışanların sosyo-demografik özelliklerine ilişkin sorular, ikinci bölümde "Entelektüel Sermaye Ölçeği" ve üçüncü bölümde de "Girişimcilik Niyeti Ölçeği" kullanılmıştır. Entelektüel Sermaye Ölçeği, Subramaniam ve Youndt (2005) tarafından geliştirilmiş, Özdemir ve Taşçı (2017) tarafından Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan 14 ifadeli ve 7'li likert tarzı bir ölçektir. Girişimcilik Niyeti Ölçeği ise Linan ve Chen (2009) tarafından geliştirilen Şeşen ve Basım (2012) tarafından Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan 6 maddeli ve 7'li likert tarzı bir ölçektir. Veriler ile ilk olarak veri toplama araçlarının geçerlik ve güvenilirliğini ortaya koymak için 30 katılımcının yer aldığı pilot çalışma yapılmış; Keşfedici Faktör Analizi ve Doğrulayıcı Faktör Analizi ile ölçme araçlarının geçerlik ve güvenirliği sınanmış ve sonrasında asıl uygulamaya geçilmiştir. Verilerin analizinde, katılımcıların sosyo-demografik bilgilerine ilişkin frekans ve yüzdelik dağılımları; katılımcıların entelektüel sermaye, girişimcilik niyetleri ve boyutlarına ilişkin betimsel istatistikler ile karşılaştırmalı istatistikler ve son olarak ise entelektüel sermayenin girişimcilik niyeti ile ilişkisi ve girişimcilik niyeti üzerindeki etkisine ilişkin istatistiksel analizler verilmiştir. Araştırma sonucunda, katılımcıların entelektüel sermayelerinin girişimcilik niyeti ile ilişkili olduğu ve girişimcilik niyeti üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Anahtar kelimeler: entelektüel sermaye, girişimcilik niyeti, tekstil çalışanları

Intellectual capital, extremely important for businesses, is one of the concepts which has developed rapidly in recent years. Another concept thought to be related to the intellectual capital is entrepreneurial intention. The purpose of this research is to investigate the effect of intellectual capital on entrepreneurial intention. The research was concucted with quantitavie research and was carried out with 382 participant, selected according to the technique of simple probability sampling, working in the textile sector in 2nd Organized Industrial Zone in Gaziantep province. In the research, a questionnaire consisting of 3 sections was used. In the first section of the questionnaire, questions related to the socio-demographic characteristics of the employees, in the second section the "Intellectual Capital Scale" and in the third section the "Entrepreneurial Intention Scale" were used. Intellectual Capital Scale is a 7-point Likert-style scale with 14 statements, developed by Subramaniam and Youndt (2005) and whose Turkish validity and reliability study was conducted by Özdemir and Taşçı (2017). The Entrepreneurial Intention Scale is a 6-item and 7-point Likert-style scale developed by Linan and Chen (2009), whose Turkish validity and reliability study was conducted by Şeşen and Basım (2012). A preliminary pilot study was conducted on the data with 30 participants to reveal the validity and reliability of data collection tools at first, and the validity and reliability of the measurement tools were tested with Exploratory Factor Analysis and Confirmatory Factor Analysis secondly, and then the main application was made. In data analysis, it was given frequency and percentage distributions of sociodemographic information of the participants firstly, given descriptive statistics and comparative statistics regarding the intellectual capital with dimensions and entrepreneurial intention with dimensions of the participants secondly, and given association of intellectual capital with entrepreneurial intention and its effect on entrepreneurial intention finally. As a result of the research, it was determined that the intellectual capital of the participants was associated with entrepreneurial intention and had an effect on entrepreneurial intention. Keywords: intellectual capital, entrepreneurial intention, textile employeses
The effect of intellectual capital on entrepreneurial intention: The case of Gaziantep province
Keywords: İşletme; Business Administration