Üniversite öğrencilerinde yalnızlığı yordamada azim, umut ve minnettarlık düzeylerinin rolü - Kaynar, Mustafa Bilgehan (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Bu araştırma minnettarlık, azim ve umudun yalnızlığı hangi düzeyde yordadığını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni yalnızlık, bağımsız değişkenleri minnettarlık, azim ve umuttur. Araştırmanın katılımcı grubu üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır. Veriler, devlet ve vakıf üniversitesi olmak üzere 79 farklı üniversiteden toplanmıştır. Araştırmaya, 215'i (%59,9) kadın ve 144'ü (%40,1) erkek olmak üzere toplam 359 üniversite öğrencisi katılmıştır. Veri toplama aracı olarak öğrencilerin demografik bilgilerine ulaşmak amacıyla "Kişisel Bilgi Formu", "Minnettarlık Ölçeği", "Azim Ölçeği", "Sürekli Umut Ölçeği" ve "UCLA Yalnızlık Ölçeği" kullanılmıştır. Minnettarlık, azim ve umudun yalnızlığı hangi düzeyde yordadığını belirlemek için çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda minnettarlık, azim ve umudun yalnızlığı anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür (R=0.447; R2=0.200; F=27.857; p<.001). Öğrencilerin minnettarlık, azim, umut ve yalnızlıklarının cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenleri açısından anlamlı derecede farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre minnettarlık ve umut ile yalnızlık arasında orta düzeyde negatif; azim ile yalnızlık arasında ise düşük düzeyde negatif anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür.

This research was carried out to determine to what extent gratitude, perseverance and hope predict loneliness. The dependent variable of the study is loneliness, and the independent variables are gratitude, perseverance and hope. The participant group of the research consists of university students. The data were collected from 79 different universities, including state and foundation universities. A total of 359 university students, 215 (59.9%) female and 144 (40.1%) male, participated in the study. As a data collection tool, "Personal Information Form" was used to reach students' demographic information. In addition, "Gratitude Scale", "Perseverance Scale", "Continuous Hope Scale" and "UCLA Loneliness Scale" were used. Multiple regression analysis was performed to determine the extent to which gratitude, perseverance and hope predicted loneliness. As a result of the analysis, it was seen that gratitude, perseverance and hope significantly predicted loneliness (R = 0.447; R2 = 0.200; F = 27.857; p <.001). Independent groups t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to determine whether students' gratitude, perseverance, hope and loneliness differ significantly in terms of gender and grade level variables. According to the research results, there is moderately negative between gratitude and hope and loneliness; On the other hand, it was seen that there is a low level negative relationship between perseverance and loneliness.
The role of perseverance, hope and gratitude in predicting loneliness of university students
Keywords: Psikoloji; Psychology