Üniversite Öğrenci Harcamalarının Analizi Ve Karşılaştıkları Sorunlar Hakkında Bir Araştırma: Şanlıurfa Örneği - Gürez, Mehmet Fatih (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2018)
Üniversiteler gelişmenin temel dinamiği ve bilginin üretildiği merkezdir. Bu çalışmada Harran Üniversitesi öğrencilerine 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde uygulanan anketlerden elde edilen veriler kullanılarak, öğrenci harcamaları a naliz edilmiş ve karşılaşılan sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini Şanlıurfa Üniversitesinin şehir merkezindeki akademik birimlerinde eğitim gören öğrenciler oluştururken araştırmanın örneklemini bu 730 öğrenci oluşturmaktadır. İlde bulunan 25.375 öğrenciyi temsilen 730 öğrenciye yüz yüze anket yapılmıştır. Anket formlarından elde edilen veriler, SPSS 22.0 istatistik programında analize tabi tutulmuştur. Öğrencilerin % 38,4’ü eğitim kalitesini, % 36,3’ü sosyal ortamı bir problem olarak görürken sadece % 11,5’, barınma sorunlarını öne çıkarmaktadır. Öğrencilerin % 31,8’inin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin dışındaki farklı illerden geldikleri görülmektedir. Birinci Öğretim öğrencilerinin % 83,4’ü, İkinci Öğretim öğrencilerinin ise % 16,6’sı burs ve benzeri yardımlar almaktadır. Öğrencilerin % 13,8’i eşyalı kiralık evde barınırken % 32,7’si kiralık ev statüsündeki konutlarda barınmaktadır. Az miktarda öğrencinin öğretmenevi, lojman, otel ve pansiyon gibi olanakları kullandığı görülürken % 45,3’ün ise başta öğrenci yurtları olmak üzere diğer barınma olanak larını kullandığı görülmektedir. Araştırmaya katılan öğrencilerin % 45,8’i Harran Üniversitesi’ni yakınlığı, % 25,6’sı puanı nedeniyle seçmiş olup % 8,2’si ise tavsiye üzerine tercih etmiştir. Öğrencilere göre Şanlıurfa’daki öğrenci maliyeti incelendiğinde ; öğrencilerin % 15,7’si çok yüksek, % 39,4 yüksek, % 27,1’i aynı cevabı verirken % 14’ü düşük, % 3,8’i çok düşük cevabı vermiştir. Elde edilen bulgulara göre öğrencilerin % 50’den fazlası yiyecek içecek maliyetlerini çok pahalı bulduğu, % 42,5’inin ise normal bulduğu görülmektedir. Ö ğrencilerin % 69,7’si ise şehirdeki barınma maliyetlerini öğrenci bütçesine uygun bulmadığı görülmektedir. Bu durum kentlerde öğrencilerin yarattığı nüfus artışını karşılayacak düzeyde yatırım ve planlamanın yapılmadığına işaret etmektedir. konut ve ulaşım alt yapısının yetersizliği dolayısı ile Anadolu kentlerindeki öğrencilerin önemli bir memnuniyetsizlik içerisinde olduğu, öğrencilerin önemli bir kısmının yeniden imkânları olsa aynı üniversiteyi yeniden seçmeyecekleri görülmektedir.
Keywords: Üniversite; Öğrenci Harcamaları; Kent Ekonomisi; Bölge Ekonomisi