“Öteki” ile Karşılaşmak: Psikolojik Danışman EğitimindeLGBTİ Meselesi ve Ayrımcılık Karşıtı Ders - Toplu-Demirtaş, Ezgi; Akçabozan-Kayabol, N. Büşra (My University, 2018)
Bu araştırmada, psikolojik danışman adaylarına, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseksler (LGBTİler) hakkında bilimsel ve tarafsız bilgi edinmeleri, duyarlı ve ayrımcı olmayan bir bakış açısı geliştirmeleri amacıyla KAOS GL tarafından düzenlenen Ayrımcılık Karşıtı Ders (AKD) verilmiş ve ardından psikolojik danışman adaylarının bu derse ilişkin tepkileri incelenmiştir. Araştırmaya, bir devlet üniversitesinin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programına devam etmekte olan ve zorunlu Özel Eğitimde Aile ile Rehberlik dersini alan 47 (39 kadın, 8 erkek) ikinci sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırmanın verileri psikolojik danışman adaylarının AKD’ye ilişkin yazdıkları yansıtma yazılarından elde edilmiş ve elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, fırsat, bilgi, farkındalık, empati, hak savunuculuğu, mesleki tepki, tutum ve sunum olmak üzere sekiz tema altında toplanmıştır. Bulgular alanyazın ışığında, Türkiye’de psikolojik danışman eğitiminin çok kültürlülük ve hak savunuculuğu bağlamında güncelliği ve geçerliği sorgulanarak tartışılmış, kültüre duyarlı ve hak savunucusu psikolojik danışman yeterliliklerinin kazandırılması için önerilerde bulunulmuştur.

In this study, prospective counselors were provided a class named as “Classesagainst Discrimination (CAD)”, arranged by KAOS GL, which aims to give scientific andobjective information about lesbian, gay, bisexual, trans, intersex (LGBTI) people and makethem develop a sensitive and non-discriminatory point of view. Then, prospectivecounselors’ reflections regarding to this class were examined. Forty-seven (39 women, 8men) Guidance and Psychological Counseling 2nd year students who registered to therequired course of Guidance with Families in Special Education participated into the study.The data of the study was obtained by the students’ reflection papers and analyses by thecontent analysis. Results of the study indicated eight themes: chance, information,awareness, empathy, advocacy, professional reaction, attitude, and presentation. In the lightof the literature, results were discussed within the context of multiculturalism and advocacyin counseling education in Turkey, and suggestions were made to provide culture sensitiveand advocacy competencies for counselors.
Meeting the “Other”: LGBTI Issues in Psychological Counseling Education and Classes against Discrimination
Keywords: psikolojik; danışma; lgbti; kültür; ayrımcılık; duyar