Lise öğrencilerinde internet oyun oynama bozukluğu ve aleksitimi ilişkisinde duygu düzenlemenin aracı rolü - Gürsoy, Ahmet Burak (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmada duygu düzenleme güçlüğünün aleksitimi ve internet oyun oynama bozukluğu arasındaki ilişkide aracı rolünün olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma 2019-2020 eğitim öğretim yılında 402 ortaöğretim öğrencisine Toronto Aleksitimi Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü ve İnternet Oyun Oynama Bozukluğu ölçeklerinin uygulanması ile yapılmıştır. Ayrıca internet oyun oynama bozukluğunun çeşitli demografik değişkenlerle olan ilişkileri ele alınmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; aleksitiminin internet oyun oynama bozukluğunu hem doğrudan hem de duygu düzenleme güçlüğünün aracılığıyla yordadığı saptanmıştır. Kullanılan üç ölçeğin de aralarında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki bulunmaktadır. Elde edilen bulgular, literatürde yer alan verilere dayalı olarak tartışılmıştır.

In this study, it has been investigated whether emotion dysregulation has a mediating role in the relationship between alexithymia and internet gaming disorder. The study was carried out with 402 high school students in the 2019-2020 academic year. Data were collected using Personel Information Form, Toronto Alexithymia Scale, Short Form of the Internet Gaming Disorder Scale and Difficulties in Emotion Regulation Scale. In addition, the relationship internet gaming disorder with various demographic variables was also investigated. As a result of the analyses, it was found that alexithymia predicted internet gaming disorder both directly and indirectly through emotion dysregulation in adolescents. All three scales used have a positive and significant relationship between them. The findings are discussed based on the data in the literature.
The mediating role of emotion regulation in the relationship between alexithymia and internet gaming disorder in high school students
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Psikoloji