İlkokul Ve Ortaokul Öğretmenlerinin Sınıf Yönetiminde İstenmeyen Öğrenci Davranışlarına İlişkin Görüşleri Ve Bu Davranışlara Karşı Uyguladıkları Stratejiler - Gündoğdu, Sedat (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2013)
Öğretmenlerin sorumluluğunda gerçekleştirilen öğrenme etkinliklerinin etkili olabilmesi, etkili bir sınıf yönetimi ve bu süreci yönetecek öğretmen donanımı ile gerçekleşeceği düşünülmektedir. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan bu araştırmada, ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin sınıf yönetiminde istenmeyen öğrenci davranışlarına ilişkin görüşleri ve bu davranışlara karşı uyguladıkları stratejiler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, İstanbul ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, resmi temel eğitim kurumlarında farklı branşlarda görev yapan 20 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise, betimsel analiz ve sürekli karşılaştırma yöntemleri kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizi sonucu, öğretmenlerin sınıf yönetimi algılarının yeterli düzeyde olduğu, sınıfta birçok istenmeyen davranışla karşılaştıkları ve bu istenmeyen davranışların kaynakları olarak; aile, okulun ve sınıfın fiziksel yapısı, çevre ve medya olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin istenmeyen davranışları önlemede farklı yöntem ve stratejileri kullandıkları görülmüştür. Hizmet içi eğitim ve öğretmenlerin kendilerini yenileme noktasında yetersizliklerin olduğu ve üniversitede alınan sınıf yönetimi eğitimi ve öğretmenlik uygulamalarının yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Okulların fiziksel ortamlarının iyileştirilmesi, sınıf mevcutlarının azaltılması, aileye, çevreye ve öğrencilere yönelik eğitici seminerler düzenlenmesi, öğretmenlere yönelik rehberlik faaliyetlerinin yapılması, hizmet içi eğitim ile üniversitelerin öğretmen eğitimi konusundaki programlarını gözden geçirmeleri ve bu çalışmanın anasınıfı ve liselere de yaygınlaştırılması önerilmiştir.
Keywords: Sınıf yönetimi; İstenmeyen Öğrenci davranışı; Öğretmen Görüşleri; Strateji