The role of the Syrian non-governmental organizations in rebuilding health system in Syrian opposition-held areas during the conflict - Aldbis, Ahmet Ali (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Mart 2011'deki Suriye ayaklanmasından önce Suriye'deki sağlık sistemi ve kamu politikaları, Suriye vatandaşlarının beklentilerini karşılayacak veya onları tatmin edecek ideal bir sistem değildi ve hizmetleri uluslararası halk sağlığı politikalarına, standartlarına uygun olarak adil bir şekilde dağıtılmadı. ve düzenlemeler, daha ziyade Suriye hükümeti lehine politize edildi ve Suriye'deki yönetici ailenin dar görüşlü çıkarlarına hizmet eden merkezi politikalarına tabi oldu. Sayıları az olmasına ve tüm faaliyetleri devlet kurumlarının kontrolü ve yönlendirmesi altında olmasına rağmen, Suriyeli sivil toplum kuruluşlarının (SNGO'lar) ve toplumların çalışmaları üzerinde de birçok kısıtlama vardı,mart 2011'de Suriye ayaklanmasının başlaması ve Suriye rejiminin sivillere yönelik aşırı şiddet kullanması nedeniyle silahlı çatışmaya dönüşmesiyle birlikte sağlık sistemi, Suriye rejiminin bir silah olarak kullanması nedeniyle savaşın araçlarından biri haline geldi. kontrolü dışında kalan bölgelerde rakiplerine karşı yürüttüğü savaşta silah, oradaki sağlık sisteminin çökmesine neden oldu. Bu, sağlık sektörü aktivistlerini, alternatif sağlık kuruluşları aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine sağlık hizmeti sunan ve sağlık sektöründe oluşan boşluğu doldurmak için bu alanlarda bir sağlık sistemi ve yeni halk sağlığı politikaları oluşturmaya ve yeniden inşa etmeye başlamaya teşvik etti. Suriye'deki insani krize, özellikle sağlık sistemi ve aralarındaki rol alışverişi ile ilgili olarak müdahale etmek için genel olarak STK'ların ve özel olarak Suriye örgütlerinin girişi. Araştırma, 2011'den 2021'e kadar süren çatışmalar sırasında Suriye muhalefetinin elindeki bölgelerde (OHA) sağlık sisteminin ve kamu politikalarının çökmesine neden olan ana nedenleri göstermeyi, yeni politikaların yeniden inşası ve oluşturulmasındaki ana oyuncuları vurgulamayı amaçlıyor. ve Suriye'deki çatışmanın son on yılında Suriye sağlık kuruluşlarının ve Suriyeli insani sivil toplum kuruluşlarının bu alanda ağırlıklı olarak oynadıkları rolü ve halk sağlığı politikalarının uygulanmasında karşılaşılan temel zorlukları ve zorlukları göstermek ve onların kalan Suriyeli OHA'larda sağlık politikalarının uygulanabileceği ve geliştirilebileceği katılımcı bakış açısıyla sağlık sisteminin en uygun biçimini keşfetmeye ek olarak. Araştırmada, Suriye rejiminin sağlık sektörünü desteklemekteki rolünden vazgeçerek, kontrolü dışında kalan bölgeleri tıbbi malzemelerden mahrum bırakarak ve abluka dayatarak sağlık sisteminin çöküşünde en büyük rolü oynadığı ortaya çıktı. onlara karşı şiddet kullanmak, sağlık sektörüne karşı şiddet kullanmak, onu bir savaş aracı olarak kullanmak. Araştırma, Suriye ayaklanmasının başlangıcında kurulan sağlık kuruluşlarının, sağlık sisteminin ve sağlık politikalarının yeniden inşasında ve oluşturulmasında önemli bir rol oynadığını ve sivil toplum insani yardım kuruluşlarının rolünün bu rolü ve desteği tamamlamaya geldiğini gösteriyor. özellikle bu rol ve hedeflerine ulaşmak için bir dizi Suriyeli STK arasında kurulan ittifaklar aracılığıyla, onlara finansman ve teknik ve bilişsel destek sağlayarak. Bu araştırma, salgınla ilgili izlenen prosedürler doğrultusunda, sağlık sektöründe karar vericiler ve kilit bilgi kaynakları (KII) ile doğrudan temas yoluyla açık uçlu sorular kullanılarak derinlemesine bireysel görüşmeler yoluyla yapılan çalışmaların nitel yaklaşımına dayanmaktadır. COVID-19, insani yardım ve insan hakları örgütleri ile Birleşmiş Milletler (BM) örgütlerinin önceki çalışmalarını, araştırmalarını, akademik makalelerini ve raporlarını incelemenin yanı sıra. Bu araştırma, yerel ve uluslararası karar vericilerin sağlık sisteminin inşasını ve politikalarının uygulanmasını ve geliştirilmesini engelleyen temel zorlukları belirlemesine yardımcı olacak, ayrıca sağlık sisteminin ve politikalarının istikrar ve iyileşme sürecinde yeniden inşası için önemli bir referans Suriye'de istikrar ve toparlanma aşaması.

The health system and its public policies in Syria before the Syrian uprising in March 2011 was not an ideal system that would meet the aspirations of the Syrian citizens or satisfy them, and its services were not equitably distributed in accordance with international public health policies, standards, and regulations, rather, it was politicized in favor of the Syrian government, and subject to its centralized policies that serve the parochial interests of the ruling family in Syria. There were also many restrictions on the work of Syrian non-governmental organizations (SNGOs) and societies, although their number was scarce and all their activities were under the control and guidance of government agencies. With the start of the Syrian uprising in March 2011, and its turning into an armed conflict due to the excessive use of violence by the Syrian regime against civilians, The health system was one of the tools of war as the Syrian regime used it as a weapon in its war against its opponents in areas that became out of its control, which led to the collapse of the health system there. This prompted health sector activists to start establishing and rebuilding a health system and new public health policies in those areas to fill the gap that had occurred in the health sector, through alternative health bodies providing health services to the needy, and paving the way for the entry of NGOs in general and Syrian organizations in particular to intervene in the humanitarian crisis in Syria, especially in relation to the health system and the exchange of roles between them. The research aims to show the main reasons that led to the collapse of the health system and its public policies in Syrian opposition-held areas (OHAs) during the conflict from 2011 to 2021, to highlight the main players in rebuilding and forming its new policies, and to show the role that Syrian health bodies and Syrian humanitarian non-governmental organizations have mainly played in this field during the past decade of the conflict in Syria, and the main challenges and difficulties facing the implementation of public health policies, and hinder their development, in addition to exploring the most appropriate form of the health system from participant perspective through which health policies can be implemented and developed in the remaining Syrian OHAs. The research has found that the Syrian regime has played the biggest role in the collapse of the health system by giving up its role in supporting the health sector, and depriving areas that got out of its control of any medical supplies, and the imposition of blockade on them, and using violence against the health sector, using it as a tool of war. The research shows that the health bodies established in the beginning of the Syrian uprising played an important role in rebuilding and establishing the health system and its health policies, and the role of non-governmental humanitarian organizations (NGOs) came to complement this role and support it by providing funding and technical and cognitive support to them, especially through alliances formed between a number of Syrian NGOs for this role and to achieve its goals. The research shows the main challenges and difficulties facing the implementation and development of the health policies, which were manifested in the continued violence used by the Syrian regime, the destruction of the health infrastructure by the Syrian regime, changes in control, donor agendas, and other reasons. This research was based on the qualitative approach of studies through in-depth individual interviews by using open-ended questions with decision makers and key informants (KII) in the health sector through direct contact, in line with the procedures followed with regard to the outbreak of COVID-19, in addition reviewing previous studies, research, academic articles and reports of humanitarian and human rights organizations, and United Nations (UN) organizations. This research will help local and international decision makers identify the main challenges that hinder the building of the health system and the implementation and development of its policies, in addition to being an important reference for rebuilding the health system and its policies in the stabilization and recovery phase in Syria.
Çatışma sırasında Suriye muhalefetlerinin elde ettiği bölgelerde sağlık sistemini yeniden inşa etmede Suriye sivil kuruluşlarının rolü
Keywords: Siyasal Bilimler; Political Science; Uluslararası İlişkiler