Ergenlerde akademik ertelemenin yordayıcıları: Mükemmeliyetçilik ve gelişmeleri kaçırma korkusu - Coşkun, Gözde (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Amacı; ergenlerde mükemmeliyetçilik ve gelişmeleri kaçırma korkusunun akademik ertelemeyi yordamadaki rolünü incelemek olan bu araştırmaya 451 lise öğrencisi (227 kız, 224 erkek) katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, 'Akademik Erteleme Ölçeği', 'Çocuk ve Ergen Mükemmeliyetçilik Ölçeği', 'Eksik Kalma Korkusu Ölçeği (Fear of Missing Out Scale-FOMOs)' ve 'Kişisel Bilgi Formu' kullanılmıştır. Araştırmada, değişkenlerin ortalama puanlarının cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak amacı ile 'bağımsız gruplar için t testi' ve akademik erteleme düzeyi ile mükemmeliyetçilik ve gelişmeleri kaçırma korkusu arasındaki ilişkinin incelenmesinde 'Pearson korelasyon analizi' kullanılmıştır. Araştırmanın ana amacına yönelik olarak, mükemmeliyetçilik ve gelişmeleri kaçırma korkusunun akademik ertelemeyi yordamadaki rolü 'çoklu doğrusal regresyon analiziyle' test edilmiştir. Elde edilen bulgularda, Mükemmeliyetçilik ve gelişmeleri kaçırma korkusunun akademik ertelemeyi anlamlı bir şekilde yordadığı görülmüştür. Bu değişkenler birlikte, akademik ertelemeyi açıklayan toplam varyansın %23,5'ini açıklamaktadır. Ergenlerin mükemmeliyetçilik ve gelişmeleri kaçırma korkusu düzeyleri, akademik ertelemelerini anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Araştırma sonuçları, ilgili alanyazın ışığında tartışılarak ilerde yapılacak araştırmalar ve uygulamalar için önerilerde bulunulmuştur.

The purpose of this study was to examine the role of perfectionism and FoMO in predicting academic procrastination in high school students. The participants of the study were 451 high school students (227 female and 224 male). The Academic Procrastination Form, the Child and Adolescent Perfectionism Scale, the Fear of Missing Out Scale-FoMOs, and the Demographic Information Form were used to collect data. In the study, an independent group t test was used to determine whether the average scores of the variables differed by gender, and Pearson correlation analysis was used to examine the relationships between academic procrastination, perfectionism, and FoMO. In line with the main purpose of the study, multiple linear regression analysis was used to predict the role of perfectionism and FOMO in academic procrastination. The results revealed that perfectionism and FoMO were significant predictors of academic procrastination. These two variables explained 23.5% of the total variance in academic procrastination. The findings of the study were discussed in the light of the related literature, and suggestions were made for further research and practice.
The role of perfectionism and fomo in predicting academic procrastination in adolasence
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training