TÜRKİYE'DE KADINLARIN SİYASAL TEMSİLİ VETOPLUMSAL CİNSİYET - Keser, Ahmet; Çelik, Mazlum; Ercan, Esra; Çelik, Mazlum; Keser, Ahmet (AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi, 2021)
Bu çalışmanın ana amacı, Türkiye’de kadınların parlamento üyeliğine ilişkin seçim sürecinde, seçim sonrası milletvekilliği döneminde ve milletvekilliği dönemi sonrasında karşılaştıkları sorunları ortaya çıkarmak, tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerileri ve alternatif kamu politikaları geliştirmektir. Araştırma esnasında veriler yarı yapılandırılmış mülakat ile toplanmış, görüşme yapılacak vekiller ölçüt örneklem tekniği ile belirlenmiştir. Siyasi temsil sürecinin tüm aşamalarını tamamlamış olmaları bakımından yalnızca 23. Dönem’de (2007-2011) milletvekili olan ve sonraki dönemde seçilmemiş milletvekillerinden, görüşmeyi kabul eden beş milletvekili ile mülakat gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın, Türkiye’deki kadın parlamenterlerin siyasal temsil sürecinin tüm aşamalarında yaşadıkları problemleri toplumsal cinsiyet çerçevesinde inceleyen nitel çalışmalardan birisi olarak akademik yazına katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.

The main objective of the research is to find out the problems met by women related to the parliamentmembership in Turkey, during the periods of election, parliament membership after the elections, and post-parliament membership to develop solution proposals and alternative public policies related to the assessedproblems. The data was gathered by using semi structured interview during the research and the parliamentmembers were selected by using criterion-sampling technique. To have a group, who were completed all thephases of a political participation progress, the interviews were implemented only by the womanparliamentarians who were elected for the 23th parliament period (2007-2011) and were not elected for thefollowing term. Hereby it’s evaluated that, the study will contribute to the literature as being one of thequalitative surveys in Turkey, concerning the problems met by women parliament members during all phasesof the political progress by means of gender perspective.
Women’s Political Representation in Turkey and Gender
Keywords: toplumsal cinsiyet; türkiye; kadın; parlamenter; siyaset