Yeşil örgütsel davranışın örgütsel gurur üzerinde yeşil dönüştürücü liderliğin aracı rolü - Dişbudak,Buse (Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı, 2024)
Günümüzde işletmeler sürekli bir gelişim çabası içerisinde olduğundan piyasada rekabet seviyesinin artış göstermekte ve işletmecilik problemlerinin daha karmaşık bir hal almaktadır. İşletmeler, kendi bünyelerinde çalışan iş görenlerle birlikte örgüt kültürü ve hedeflerine bağlı olarak sürdürülebilirliğini korumaya gayret etmektedir. Bu bağlamda özellikle sürdürülebilirlik faktörünün yanı sıra birçok faktör örgütsel gurur ve Örgüt sürdürülebilirliği açısından büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada da yeşil örgütsel davranış faktörünün örgütsel gurur üzerindeki etkisini ve yeşil dönüştürücü liderliğin aracı rolünün statüsünün saptanması hedeflenmiştir. Örneklemini Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde ve farklı sektörlerde görev yapan 617 çalışanın katılım sağladığı bu araştırmada, katılımcı görüşlerini belirlemek amacıyla A. Erbaşı, (2019) tarafından geliştirilen yeşil örgütsel davranış Ölçeği, Gouthier ve Rhein (2011) tarafından geliştirilen Örgütsel Davranış Ölçeği ve Chen ve Chang (2012) tarafından geliştirilen Yeşil Dönüştürücü Liderlik ölçeği kullanılmıştır. Toplanan verilerin betimsel istatistikleri SPSS 25 Programı ile yapılırken verilerin ölçümü ve yapısal modellerin istatistiksel analizi, araştırma modelindeki ilişkiler yeniden örnekleme yöntemi kullanılarak en son sürüm olan SmartPLS 4 programı kullanarak sınanmıştır. Yapılan tüm analizler neticesinde, yeşil örgütsel davranışın örgütsel gurur üzerindeki etkisinin bulunduğu; buna ek olarak yeşil dönüştürücü liderliğin de bu modelde aracı rol olarak anlamlı ve pozitif düzeyde etkili olduğu saptanmıştır.

In today's business landscape, as enterprises are constantly striving for development, the level of competition in the market is increasing, and managerial problems are becoming more complex. Enterprises, along with their employees, are striving to maintain sustainability in line with their organizational culture and goals. In this context, apart from sustainability, many factors are of great importance for Organizational Pride and Organizational Sustainability. This study aims to determine the impact of Green Organizational Behavior on Organizational Pride and to identify the mediator role status of Green Transformative Leadership. In this research, which involved 617 participants working in various sectors in the Gaziantep Organized Industrial Zone, the Green Organizational Behavior Scale developed by A. Erbaşı (2019), the Organizational Behavior Scale developed by Gouthier and Rhein (2011), and the Green Transformative Leadership scale developed by Chen and Chang (2012) were used to determine participant opinions. Descriptive statistics of the collected data were conducted using SPSS 25 Program, while the statistical analysis of the measurement of data and structural models was tested using the SmartPLS 4 program, the latest version, using the re-sampling method. As a result of all analyses, it was found that Green Organizational Behavior has an impact on Organizational Pride, and additionally, Green Transformative Leadership was found to be significant and positively effective as a mediator in this model.
Keywords: Sürdürülebilirlik; yeşil örgüt; Örgütsel Davranış; Yeşil örgütsel davranış; örgütsel gurur; yeşil dönüştürücü liderlik