İki dilli otizm spektrum bozukluğu olan okul çağındaki çocukların dil gelişimlerinin incelenmesi - Usluğ, Rıfat (Hasan Kalyoncu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Özel Eğitim Ana Bilim Dalı, 2023)
Bu çalışmanın temel amacı, iki dilli OSB olan okul çağındaki çocukların dil gelişiminin incelenmesidir. Bu genel amaç doğrultusunda tek dilli ve iki dilli OSB olan çocuklarla tek dilli ve iki dilli TGG çocukların dil gelişimlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Katılımcılar 4 grup olacak şekilde oluşturulmuştur. Her grupta 15 katılımcı olmak üzere toplamda örneklem grubu 60 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel araştırma modeli ile yürütülmüştür. Araştırma verileri ise TODİL testi kullanılarak toplanmıştır. Analizler sonucunda tek dilli TGG çocukların tüm alt testlerden iki dilli TGG çocuklardan tek dilli ve iki dilli OSB olan çocuklardan daha yüksek puanlar aldıkları görülmüştür. İki dilli TGG çocukların da tek dilli ve iki dilli OSB olan çocuklardan daha yüksek puan aldıkları görülmüştür. Ancak TODİL Testinde bulunan dinleme, organize etme, konuşma dilbilgisi, anlam bilgisi ve sözlü dil alt testlerinin hiç birinde tek dilli OSB olan çocuklar ile iki dilli OSB olan çocuklar arasında bir fark oluşmadığı görülmüştür.

The main purpose of this study is to examine the language development of school-age children with bilingual ASD. In line with this general purpose, it is aimed to compare the language development of monolingual and bilingual children with ASD and monolingual and bilingual TDD children. Participants were formed as 4 groups. The sample group consists of 60 participants in total, with 15 participants in each group. The research was carried out with the relational research model, one of the quantitative research methods. Research data were collected using the TODİL test. As a result of the analyzes, it was seen that the children with monolingual typical development scored higher on all subtests than the children with bilingual typical development than the monolingual and bilingual children with autism spectrum disorder. It was observed that children with typical bilingual development also scored higher than those with monolingual and bilingual autism spectrum disorders. However, no difference was observed between the children with monolingual autism spectrum disorder and those with bilingual autism spectrum disorder in any of the subtests of listening, organizing, speaking grammar, semantics, and oral language in the TODİL Test.
Keywords: Otizm Spektrum Bozukluğu; iki dillilik; dil gelişimi