Öğretmenlerin öznel kariyer başarısını etkileyen faktörler: Bir karma yöntem araştırması - Ayaz, Ahmet; Ayaz, Ahmet (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Bu araştırma kapsamında öğretmenlerin öznel kariyer başarılarını etkileyen faktörler incelenmektedir. Bu kapsamda kariyer yenilenme gücü ve kariyer kaynaklarının öznel kariyer başarısı üzerindeki etkileri karma yöntem araştırması temel alınarak incelenmiştir. Araştırmada nicel ve nitel araştırma sürecinin eş zamanlı olarak yürütüldüğü karma yöntem çeşidi olan birleştirme deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bölümünde öznel kariyer başarısı üzerinde kariyer yenilenme gücü ve kariyer kaynaklarının rolü yapısal eşitlik modeli ile incelenmiştir. Bu kapsamda kariyer kaynaklarının öznel kariyer başarısı üzerindeki direk etkileri ve kariyer yenilenme gücünün bu ilişki içerisindeki aracı rolü incenmiştir. Araştırmanın nitel bölümünde ise iki farklı çalışma gerçekleştirilmiştir. İlk çalışmada öğretmenlerin öznel kariyer başarısına ilişkin algıları incelenerek kariyer başarısının göstergeleri elde edilmiştir. İkinci çalışmada ise araştırma kapsamında geliştirilen test dışı teknik aracılığıyla öğretmenlerin kariyer başarı öyküleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda kariyer kaynaklarından mesleki uzmanlık, kurumsal kariyer desteği ve kariyer bağlılığı kariyer başarısını direk olarak etkilerken, İşin geliştirici gücü, öğrenme, ağ kurma ve kariyer güveni kariyer yenilenme gücünün kısmi aracı etkisiyle kariyer başarısını etkilemektedir. Sosyal kariyer desteği, kariyer keşfi, kariyer netliği, yardımcı beceriler ve iş piyasası bilgisi ise kariyer başarısını kariyer yenilenme gücünün tam aracı rolüyle etkilemektedir. Araştırmanın nitel bulgularında ise nicel bulgulardan farklı olarak kariyer başarısını etkileyen faktörler insanlara katkıda bulunma, mutlu olma, özgürlük ve hedeflere ulaşma olarak belirlenmiştir.

Within the scope of this research, the factors affecting teachers' subjective career success are examined. In this context, the effects of career renewal power and career resources on subjective career success were examined based on mixed method research. Combination design, which is a type of mixed method in which the quantitative and qualitative research processes are carried out simultaneously, was used in the research. In the quantitative part of the research, the role of career renewal power and career resources on subjective career success was examined with the structural equation model. In this context, the direct effects of career resources on subjective career success and the mediating role of career renewal power in this relationship were examined. In the qualitative part of the study, two different studies were carried out. In the first study, teachers' perceptions of subjective career success were examined and indicators of career success were obtained. In the second study, the career success stories of teachers were examined through the non-test technique developed within the scope of the research. As a result of the research, professional expertise, organizational career support and career commitment from career resources directly affect career success, while work pressure, learning, networking and career trust affect career success with the partial mediation of career renewal power. Social career support, career discovery, career clarity, ancillary skills and labor market knowledge affect career success as the full vehicle of career renewal power. In the qualitative findings of the study, unlike the quantitative findings, the factors affecting career success were determined as contributing to people, being happy, freedom and reaching goals.
Factors affecting teachers' subjective career success: A mixed method design
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Psikoloji