Media's influence in foreign policy options: The Eastern Mediterranean case - Güner, Nebiye (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Doğu Akdeniz Krizi 2000'li yılların başlarında Güney Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kendi Münhasır Ekonomik Bölgesini (MEB) oluşturup kıyıdaş ülkelerle anlaşma yapması ile başlamıştır. Buna karşılık Türkiye'de kendi bölge haritalarını oluşturmuş ve Birleşmiş Milletlere bildirimde bulunulmuştur. Tüm bu doğalgaz kaynaklarını elde etme arzusu Türkiye, İsrail, Mısır ve Yunanistan'ı harekete geçirmiş ve bu ülkeler arasında bir nevi gözle görünmeyen bir savaş başlatmıştır. Devletler kendi stratejilerini üretirken yayın organlarının gelişmeleri sunma biçimi göze çarpmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'nin en çok okunan üç gazetesi Sabah, Sözcü ve Hürriyet'in Doğu Akdeniz Krizi ile ilgili haberlerdeki yansımalar gözlemlenmiştir. İlk olarak, bu yansımaların Türkiye'nin dış güvenliğine ilişkin politikalarında etkisinin söz konusu olup olmadığı, sonrasında Türkiye'nin jeo-politik kararları üzerinde ne kadar ve nasıl rol oynadıkları, ve devlet aktörlerinin aldıkları kararları ve uyguladıkları politikayı yorumlamaları incelenmiştir. Bu çalışmada ki asıl amaç medyanın Türk devlet aktörleri üzerinde jeo-politik kararlar alırken yorumuyla, eleştirisiyle, yaklaşımıyla ne kadar etkin olduğunu incelemektedir. Anahtar Sözcükler: Doğu Akdeniz Krizi, Hidrokarbon, Jeopolitik, Medya ve Siyaset, Türkiye.

The Eastern Mediterranean Crisis started in the early 2000s when the Republic of Southern Cyprus formed its own Exclusive Economic Zone (EEZ) and made an agreement with the riparian countries. On the other hand, Turkey created its own regional maps and notified the United Nations.The desire to obtain all these natural gas resources has mobilized Turkey, Israel, Egypt and Greece and started a kind of invisible war between these countries. While the states are producing their own strategies, media is standing out in terms of format of developments presenting. In this study, first of all, reflections were observed about the Eastern Mediterranean Crisis in Sabah, Sözcü and Hürriyet which are the most read newspapers in Turkey. Firstly, whether these reflections have an effect on Turkey's foreign security policies, then how much and how they play a role in Turkey's geo-political decisions, and the interpretations of the decisions taken by state actors and the approach they implement are examined. The primary purpose of this study is to examine how effective the media is in making geopolitical decisions on Turkish state actors, with its interpretation, criticism, and approach. Keywords: Eastern Mediterranean Crisis, Hydrocarbon, Geopolitics, Media and Politics, Turkey.
Dış politika seçeneklerinde medya etkisi: Doğu Akdeniz örneği
Keywords: Uluslararası İlişkiler; International Relations