Youtube hemipleji egzersiz videolarının içeriklerinin incelenmesi - Avci, Esranur (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Çalışmamız YouTube video paylaşım platformunda bulunan hemipleji egzersiz videolarının içeriklerinin incelenmesi ve kalitelerinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Çalışmada 'hemiplegia exercises', 'hemiplegia rehabilitation' ve 'hemiplegia physiotheraphy' anahtar kelimeleriyle taranan 180 video değerlendirildi. Çalışmaya İngilizce dilinde ve anlamlı ses bulunan 37 video dahil edildi. Videoların süresi, yayınlandığı tarihten itibaren geçen süre, video güç endeksi, beğeni sayısı, beğenmeme sayısı, kaynağı, yorum sayısı, görüntülenme sayısı ve görüntülenme oranı kaydedildi. Videoların kaliteleri Global Quality Scale (GQS), güvenilirlikleri Journal of the American Medical Association (JAMA) kullanılarak mesleki tecrübelerine farklı üç fizyoterapist (Fizyoterapist 1 (3 yıl), fizyoterapist 2 (5 yıl), fizyoterapist (10 yıl)) tarafından değerlendirildi. GQS'ye göre videolar düşük, orta-yüksek kalite olarak 2 gruba ayrıldı. Videoları yükleyen kaynaklara göre 2 farklı kategoriye ayrıldı. Ayrıca değerlendiricilerin JAMA ve GQS anketlerine verdikleri puanların ilişkisi araştırıldı. Çalışma sonucunda videoların %43,24'ü düşük kalitede, %56,75'i orta kalitede-yüksek kalitede olduğu bulundu. Tüm videoların kalitesi (GQS median; 3 (1-4)) yüksek olarak, güvenilirliği ise (JAMA median; 2 (0-4)) düşük olduğu görüldü. Değerlendiricilerin kendi aralarındaki GQS ve JAMA skorlarına verdikleri cevapların geçerliliği, ICC=0,766 ve ICC=0,793 olarak yüksek bulundu. Orta-Yüksek kaliteli videoların yorum sayısı (p=0,023) ve GQS fizyoterapist 3'ün skoru (p=0,002) düşük kaliteli videolara göre yüksekti. Fizyoterapistlerin yüklediği videoların GQS fizyoterapist 2'nin skoru (p=0,008), JAMA fizyoterapist 2'nin skoru (p=0,001) ve yorum sayısı (p=0,010) diğer kaynaklara göre yüksek, video yüklenme tarihinden sonra geçen süre (p=0,001) ise düşüktü. Videoların diğer parametreleri arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). YouTube Hemipleji egzersiz videoları düşük güvenilirliğe sahip olduğundan hastalar için güvenilir kaynak olarak kullanılması uygun olmayabilir. Sağlık profesyonellerinin GQS ve JAMA kriterlerini karşılayacak videolar yayımlaması ve YouTube'un da videoları filtreden geçirerek yayımlaması gerekmektedir. Anahtar kelimeler: YouTube, Hemipleji, Egzersiz, İçerik, Güvenilirlik

Our study was carried out in order to examine the content of hemiplegia exercise videos on the YouTube video sharing platform and to evaluate their quality. In the study, 180 videos scanned with the keywords 'hemiplegia exercises', 'hemiplegia rehabilitation' and 'hemiplegia physiotheraphy' were evaluated. 37 videos which are in English with meaningful audio were included in the study. For each video duration, to the length of time since its publication, video power index, number of likes, number of dislikes, source, number of comments, number of views and view rate were recorded. The quality of the videos was evaluated via the Global Quality Scale (GQS) and the videos' reliability via the Journal of the American Medical Association (JAMA) by three physiotherapists having different professional experiences. ( physiotherapist 1 (3 years), physiotherapist 2 (5 years), and physiotherapist 3 (10 years)). According to the GQS, the videos were separeted into 2 groups as low, medium and high quality. According to the sources who uploaded the videos, they were divided into 2 different categories. In addition, the correlation level of the JAMA and GQS scores given by the evaluators was checked. As a result of the study, 43.24% of the videos were found to be low quality, 56.75% medium quality and high quality. It was seen that quality of all videos (GQS) median is 3 (1-4), which is high, and the reliability of all videos (JAMA) median is 2 (0-4), which is low. In the validity of the giving answers for the GQS and JAMA scores inter evaluators, ICC=0,766 and ICC=0,793 were founded high. The number of the comments in the videos, which have high and medium quality, the physiotherapist 2's GQS score (p=0,023 is high considering the low quality videos. The physiotherapist 2 JAMA score (p=0,001), and the number of comments on the videos, which were loaded by physiotherapists, are high considering the sources, however, the elapsed time after the video loading (p=0,001) is low. There was no significant difference between the other parameters of the videos (p>0.05). YouTube Hemiplegia exercise videos have low reliability and may not be appropriate as a reliable source for patients. Healthcare professionals are required to publish videos that meet GQS and JAMA, and YouTube is required to publish videos with filtering. Keywords: YouTube, Hemiplegia, Exercise, Content, Reliability
Reviewing the contents of youtube hemiplegia exercise videos
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Physiotherapy and Rehabilitation