Recycling of waste paint in concrete mortar - Bağdatli, Fatma Çağil (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Her yıl dünya genelinde milyonlarca litre lateks boya çöpe gitmektedir. Atık boya ve polimerik katkı maddelerinin kimyasal bileşimindeki benzerlikleri göz önünde bulundurunca atık boyanın betonda kullanımını amaçlayan bu çalışma ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada beton harcında kimyasal katkı olarak atık boyanın kullanılma yeterliliği ele alınmıştır. Gelecekteki yenilikler için ana itici güç olarak sürdürülebilirliğin önemi göz önünde bulundurulduğunda daha düşük çevresel etkiye sahip yeni çimentolu malzemelerin geliştirilmesine yönelik bir çalışmadır. Atık boya miktarı hariç bütün malzemeler sabit tutularak atık boyanın beton harcı üzerindeki etkileri sertleşmiş beton ve taze beton özellikleri bir takım deneyler sonucunda incelenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda atık boyanın taze beton özelliklerini geliştirirken deneyde kullanılacak optimum boya miktarının %3 olduğuna karar verilmiştir. Her tip boyanın kullanılamayacağı sonucuna varılıp solvent boyaların beton harcının yapısını bozup segresyona uğrattığı tespit edilmiştir. Daha yaşanılır bir çevre adına ve atıkları bertaraf ederken aynı anda normal betonun olumsuz özelliklerini iyi yönde etkileyecek bir malzeme olarak atık boya kullanmak düşük gerilimli betonlarda yani kaldırımlarda, köprü kaplamalarında betonun özelliklerini iyi yönde etkileyeceği sonucuna varılmıştır.

Every year, millions of liters of latex paint go to waste around the world. Considering the similarities in the chemical composition of waste paint and polymeric additives, this study aiming to use waste paint in concrete has emerged. In this study, the adequacy of using waste paint as a chemical additive in concrete mortar is discussed. It is a study towards the development of new cementitious materials with a lower environmental impact, given the importance of sustainability as the main driver for future innovations. Except for the amount of waste paint, all materials were kept constant, and the effects of waste paint on the concrete mortar, the properties of hardened concrete, and fresh concrete, were investigated as a result of a number of experiments. As a result of the experiments, it was decided that the optimum amount of paint to be used in the experiment was 3% while improving the fresh concrete properties of the waste paint. It was concluded that not all types of paints could be used, and it was determined that solvent paints disrupted the structure of the concrete mortar and segregated it. It has been concluded that using waste paint as a material that will affect the negative properties of normal concrete positively while eliminating wastes for a more livable environment will affect the properties of concrete in low tension concretes, namely pavements and bridge coatings, in a good way.
Atık lateks boyanın beton harcında geri dönüşümü
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering