OSB olan söz öncesi dönemdeki çocukların annelerinin ve öğretmenlerinin çocukların sosyal iletişim becerilerine yönelik değerlendirmelerinin karşılaştırılması - Alp, Muhammed Fatih (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan çocukların annelerinin ve öğretmenlerinin çocuğun sosyal iletişim becerilerine yönelik değerlendirmelerinin farklılaşıp farklılaşmadığının karşılaştırılarak incelenmesidir. Çalışma grubunu OSB olan söz öncesi dönemde bulunan 30 OSB olan çocuğun anne ve öğretmenleri oluşturmaktadır. Anneler ve öğretmenlerin OSB olan çocuğun sosyal iletişim becerilerini değerlendirmelerine yönelik araştırma betimsel nitelikte olup tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmaya alınan çocuklar, aileleri ve öğretmenleri ile ilgili bilgilerin toplanması amacıyla bilgi toplama formu, çocukların sosyal iletişim becerilerinin değerlendirilmesi amacıyla Sosyal İletişim Kontrol Listesi-Revize Versiyonu (SİLKOL-R OTV) kullanılmıştır. Anne ve öğretmenlerin çocuğun sosyal iletişim becerilerini değerlendirmelerine yönelik puan ortalamaları arasında anlamlı fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Puanlar anne eğitim düzeyine göre incelendiğinde de anneler ve öğretmenlerin sosyal iletişim becerilerini değerlendirme puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı bulunmuştur. Anne ve öğretmenlerin OSB olan çocukların sosyal iletişim becerilerine yönelik değerlendirmelerin maddeler arasındaki uyumu incelenmiştir. Genel olarak ölçek maddeleri arasındaki uyumun düşük- orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Aim of that study which was in comparative design, is examining whether there was a significant difference in the evaluations of the mothers having children with autism spectrum disorder and their teachers relating to the children's social communication skills. The study group consist of mothers and teachers of 30 children with autism spectrum disorder at the pre-linguistic stage. The research was carried out as descriptive using survey model. The data of the research was gathered through data collection form and for the purpose of evaluations of children's social communication skills the study was to adapt the the revised social communication checklist (SCC-R-PTV) for children with ASD. At the end of the study it is seen that there is not a meaningful differences between the mothers and teachers evaluation scores. Similarly, no significant difference between the mothers and teachers social communication skill evaluation score by the mother education level was found. The mothers having children with autism spectrum disorder an their teachers social communication skill evaluation was analyzed. As a result of analyses, It has been concluded that the compatibility between scale items is low-average.
comparison of whether there was a significant difference in the evaluations of the mothers having children with ASD and their teachers relating to the children' s social communication skills
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training