Yüksököğrenimin etkinleştirilmesi ve taşra üniversitelerinin önemi - İshak TORUN; Salih ÖZTÜRK (My University, 2013)
Bilgiyi üretmek, öğretmek ve yaygınlaştırmak üniversitelerin asli (birincil) işlevleridir. Bu işlevler, Türkiye’deki üniversiteler tarafından hakkıyla yerine getirilemiyor. Nitekim, uluslar arası üniversite kalite sınıflamalarına Türkiye’den giren üniversitelerin sayısı iki üçü geçmiyor. Öte yandan, bölgesel kalkınma farklarını azaltmak, kentleşmek ve demokrasi kültürünü yaygınlaşmak gibi üniversitelerin ikincil işlevleri için yeni kurulan üniversiteler eskilerinden daha verimli ve etkilidir. Yeni üniversitelerin, özellikle taşrada, kurulması verimlilik ve etkinliği sağlamada isabetli olmuştur. Bu hipotez, Türk yükseköğrenim sisteminin yeniden yapılandırılması bağlamında analiz edildi.
Keywords: University; provincial universities; secondary functions of the university