Autonomy and european language portfolio use among Turkish adolescents - Sert, Nehir; Adamson, John; Büyüköztürk, Şener (Türk Eğitim Derneği (TED) İktisadi İşletmesi, 2012)
Bu çalışmanın amacı, Avrupa Dil Gelişim Dosyası (ADGD) kullanımı dikkate alındığında ergenlerin özerklik algılarının farklılaşıp farklılaşmadığını ve ADGD kullanımı ve özerklik gelişimlerinin İngilizce başarıları üzerindeki etkilerini incelemektir. Ayrıca, ADGD’nin ve özerklik geliştirmeye yönelik stratejilerin nasıl kullanıldığı mercek altına alınmıştır. Çalışmanın katılımcıları Ankara ve Adana’da iki özel ilköğretim okulundaki erken ergenlik döneminde olan 309 6-8. Sınıf öğrencisi ve 11 öğretmendir. ‘Aşamalı açıklayıcı’ araştırma modeli kullanılmıştır. Sonuçlar ADGD kullanmayan öğrencilerin ‘Ergen Özerklik Ölçeği’ ve ‘Dil Öğrenme Özerklik Ölçeği’ puanlarının ADGD kullanan öğrencilerden daha yüksek olduğunu göstermiştir. ‘Dil Öğrenme Özerklik Ölçeği’ puanları İngilizce başarısının anlamlı yordayıcısıdır. Ayrıca, ADGD kullanımının özerk öğrenme stratejileriyle desteklenmediği anlaşılmaktadır.

This study aims to investigate the difference between perceptions among adolescents towards autonomy considering the European Language Portfolio Use (ELPU) and the effects of autonomy and ELPU on English attainment. It further scrutinizes how European Language Portfolios (ELP) and autonomy promoting strategies are used. The participants comprised 309 6th-8th year students in their early adolescence and 11 teachers in two private primary schools in Ankara and Adana. A ‘sequential explanatory’ research design was applied. Results revealed that the students who did not use ELP scored higher on the ‘Adolescent Autonomy Scale’ and ‘Language Learning Autonomy Scale (LLAS)’ than those who used ELPs. LLAS scores were the significant predictors of the English attainment. Furthermore, the ELPU was not supported with autonomy promoting strategies.
Türk ergenlerde özerklik ve avrupa dil gelişim dosyası kullanımı
Keywords: ergen; gelişim; özerk; algı