Türk özel hukukunda taşınmazların harici satışı ve tasfiyesi - Macit, İsmail (Hasan Kalyoncu Üniversitesi, 2022)
Harici satış sözleşmesi, taşınmazın mülkiyetini devir borcunu doğuran sözleşmelere özgü olan bir kavram olarak karşımıza çıkmakta olup, özü itibariyle şekle aykırı gerçekleştirilen satışlar olarak tanımlanabilir. Eldeki bu çalışma harici satış sözleşmesinin tanımını yaparak temel özelliklerini belirtmekte, esasında kesin hükümsüz olan harici satış sözleşmesinin ayakta tutularak geçerli kabul edilebileceği halleri ele almaktadır. İlave olarak harici satış sözleşmesinin tasfiyesinin nasıl ve ne şekilde gerçekleştirileceğini değerlendirerek tasfiyeye ilişkin temel ilkeleri tespit etmektedir. Bu çalışmada son olarak tasfiye dışında sözleşmenin zayıf tarafı olan alıcının özel talep haklarını ele almaktadır.

The external sales contract appears as a concept specific to the contracts that create the obligation to transfer the ownership of the immovable, and can be defined as the sales made in violation of the form in essence. In this study, it defines the external sales contract and specifies its basic features, and deals with the cases where an external sales contract, which is essentially null and void, can be accepted as valid by keeping it alive. In addition, it evaluates how and in what way the liquidation of the external sales contract will be carried out and determines the basic principles regarding the liquidation. Lastly, this study deals with the special claim rights of the buyer, who is the weak party of the contract, except for liquidation.
Keywords: Hukuk; Law