Yabancı ülkede yaşayan Türk vatandaşlarına tebligat - Sönmez, Remzi (Hasan Kalyoncu Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Özel Hukuk Ana Bilim Dalı, 2024)
Adil yargılanma hakkı gibi birçok hukukun temel ilkelerinin gerçekleşmesine sağlayan araçlardan birisi olan tebligat, Tebligat Kanunu ile düzenlenmiştir. Uluslararası tebligatın gerçekleştirilebilmesi için, ülkemiz tarafından ikili ya da çok taraflı anlaşmalar imzalanmış ve bu konuyla ilgili mevzuatımızda düzenlemeler yapılmıştır. Sonrasında Tebligat Kanunu'nun 25/2 maddesi kaldırılarak, yerine getirilen Tebligat Kanunu'nun 25/A maddesi ile yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına yapılacak tebligatlar ayrıca düzenlenmiştir. Öncelikle, tebligat konusu genel olarak incelenmiş, tebligat türleri ve tebligatın yapılma usulleri de irdelenmiştir. Sonrasında yurt dışında tebligat ihtiyacı, yurt dışında tebligatın milletlerarası hukukta neden olduğu sorunlar, bu sorunları çözmek için ortaya çıkan milletlerarası adli yardım ile bu kapsamda yapılan ikili ve çok taraflı sözleşmeler incelenmiştir. Daha sonra yurt dışında tebligatın esasları, Tebligat Kanunu'na göre yurt dışında yaşayanlara yapılacak genel tebligat usulü, tebligata dair Lahey sözleşmeleri ve en son olarak Tebligat Kanunu'nun 25/A maddesine göre yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarına tebligat konusu inceleme konusu yapılmıştır. Tebligat Kanunu'nun 25/A maddesine göre yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarına tebligat yapılabilmesinin şartları, tebliğ evrakının hazırlanarak yurt dışı temsilciliğimize ulaştırılması, yurt dışı temsilciliğimizce tebligatın yapılması, bu maddeye göre tebligat yapılamaması halinde yapılması gerekenler, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarına elektronik tebligat ile ilanen tebligat konuları güncel Yargıtay kararları dikkate alınarak incelenmiştir.

Notification, which is one of the tools that enable the realization of many basic principles of law such as the right to a fair trial, is regulated by the Notification Law. In order to carry out international notification, bilateral or multilateral agreements have been signed by our country and regulations have been made in our legislation on this subject. Afterwards, Article 25/2 of the Notification Law was abolished and replaced by Article 25/A, and notifications to Turkish citizens living abroad were regulated separately. First of all, the subject of notification was examined in general, types of notification and notification procedures were also examined. Afterwards, the need for notification abroad, the problems caused by notification abroad in international law, the international legal aid that emerged to solve these problems, and the bilateral and multilateral agreements made in this context were examined. Then, the principles of notification abroad, the general notification procedure to be made to those living abroad in accordance with the Notification Law, the Hague conventions regarding notification, and finally the issue of notification to Turkish citizens abroad according to Article 25/A of the Notification Law were examined. According to Article 25/A of the Notification Law, the conditions for notification to Turkish citizens abroad, preparing the notification document and delivering it to our foreign representative office, notification by our foreign representative office, what needs to be done if notification cannot be made according to this article, notification issues to Turkish citizens abroad via electronic notification are current Supreme Court of Appeals. were examined taking into account the decisions.
Keywords: Tebligat hukuku; Yurt dışı tebligat; Yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarına tebligat; Milletlerarası anlaşmalar; Yargı mercii; Milletlerarası adli yardım