• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@HKÜ
  • Enstitüler
  • Sosyal Bilimler Enstitüsü
  • Yüksek Lisans Tezi
  • View Item
  •   DSpace@HKÜ
  • Enstitüler
  • Sosyal Bilimler Enstitüsü
  • Yüksek Lisans Tezi
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Truman doktrini ve Marshall planının Türk basınındaki yansımaları

Thumbnail

View/Open

Yayıncı Sürümü - Tez (1.601Mb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2020

Author

Akıl, Bahattin

Metadata

Show full item record

Citation

Akıl, B. (2020). Truman doktrini ve Marshall planının Türk basınındaki yansımaları. Hasan Kalyoncu Üniversitesi. 1-74

Abstract

ABD, Truman Doktrini devamında Marshall Planı ile Türkiye ve Yunanistan’a yardımlarda bulunmuştur. Araştırmada bu yardımların Türkiye ayağı tartışılmıştır. Araştırmada ABD-Türkiye ilişkilerinin Truman Doktrini ve Marshall Planı çerçevesinde nasıl geliştiğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde “Truman Doktrininin değerlendirilmesi”, “Marshall Planının değerlendirilmesi” ve “ABD-Türkiye ilişkilerinin nasıl seyrettiği” konularına açıklık getirilmiştir. İfade edilen konuların basına yansımalarını belirlemekte araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır. Araştırmada ABD-Türkiye ilişkilerinin Truman Doktrini ve Marshall Planı çerçevesinde nasıl geliştiğini ortaya koymak için nitel araştırma yöntemlerinde doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Truman Doktrini ve sonrasında Marshall Planı da, Türkiye’nin II. Dünya Savaşı’ndan sonra giriştiği, bir yandan Batılılaşma, öte yandan ve şimdi onun önderi durumuna geçmiş bulunan ABD ile savunma ilişkilerine geçme çabalarında önemli bir aşama olarak kabul edilmiştir. Ayrıca, Batı’nın coğrafi değil de demokratik bir simge biçiminde yorumlanması sonrasında Türkiye’nin NATO’ya girebilmek için kullandığı belli başlı savlardan biri haline gelmiştir. Araştırmaya konu olan dönemdeki Türk liderleri, ABD siyasi ve askeri desteğinde, Marshall Planı’ndan tam olarak yararlanmak için, Amerikalıların çok önem verdiği siyasi ve ekonomik ülkülere (demokrasi ve serbest girişim) daha dikkatli şekilde uymanın; Türkiye için yararlı olacağını anlamışlardı. Bu düşünce Türkiye’de 1945 sonrasındaki siyasi ve ekonomik değişimin hem ülke içi hem uluslararası kökleri olduğu söylenebilir.

URI

https://hdl.handle.net/20.500.11782/2074

Collections

  • Yüksek Lisans Tezi [205]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@HKÜ

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Hasan Kalyoncu Univesity || OAI-PMH ||

Hasan Kalyoncu Univesity, Gaziantep, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hasan Kalyoncu Univesity Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@HKÜ: