• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@HKÜ
  • Fakülteler
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü
  • SBF - BD Makale Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace@HKÜ
  • Fakülteler
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü
  • SBF - BD Makale Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sağlık ve Beslenme Ekonomisi: Diyetisyen ve Maliyet-Yarar Analizi

Thumbnail

View/Open

Makale Dosyası (2.152Mb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2020

Author

Pekcan, Ayla Gülden

Metadata

Show full item record

Citation

Gülden, A. P. (2020). Sağlık ve Beslenme Ekonomisi: Diyetisyen ve Maliyet-Yarar Analizi. Beslenme ve Diyet Dergisi: Cilt, 48, s. 1-7.

Abstract

Beslenme ve sağlık ekonomisi sonuçları arası ilişki birey ve toplum düzeyinde önem taşımaktadır. Günümüzde sağlık bakım hizmetleri yüksek mali sınırlılıklar yaşamakta ve eldeki olanaklarla maksimum olası sağlık yararlarının sağlanabilmesi için politika yapıcılar ile sağlık bakım hizmeti sunanlar büyüyen baskı altındadır. Çalışmalar hastalıkların tedavisi için diyetisyen tarafından verilen yüz yüze tıbbi beslenme tedavisinin klinik etkinlikte, maliyet ve yararında önemli iyileşme sağladığını göstermektedir. Beslenme müdahalelerinin ve tıbbi beslenme tedavisinin maliyet ve yararını değerlendirmek üzere ekonomik çerçevenin oluşturulması gelecekte yürütülecek olan araştırmalarda önemli bir alanı oluşturacaktır. Bu derleme yazıda diyetisyen tarafından verilen tıbbi beslenme tedavisinin maliyet ve yararı, klinik etkinliği özetlenecektir.
 
The relationship between nutrition and health economic outcomes is important at both in the individual and the populationlevel. Nowadays, health-care systems are currently facing tremendous budget constraints resulting in growing pressureon decision makers and health-care providers to obtain the maximum possible health benefits of the resources available.Studies show that, face-to-face medical nutrition therapy by a dietitian for the treatment of disease led to significantimprovements in clinical effectiveness and cost benefit. Development of an economic framework to evaluate costs andbenefits from nutrition interventions and medical nutrition treatments are a potential area for future research. This reviewsummarizes some studies of medical nutrition therapy in which health-related economic and clinical nutrition implicationsof the intervention by dietitians have been addressed.
 

Source

Beslenme ve Diyet Dergisi

Volume

48

Issue

3

URI

https://hdl.handle.net/20.500.11782/2840

Collections

  • SBF - BD Makale Koleksiyonu [77]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [626]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@HKÜ

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Hasan Kalyoncu Univesity || OAI-PMH ||

Hasan Kalyoncu Univesity, Gaziantep, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hasan Kalyoncu Univesity Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@HKÜ: