• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@HKÜ
  • Fakülteler
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü
  • SBF - BD Makale Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace@HKÜ
  • Fakülteler
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü
  • SBF - BD Makale Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Türkiye’de Yenilebilir Ot Tüketim Durumu

Thumbnail

View/Open

Makale Dosyası (2.332Mb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2021

Author

Kocadağ, Sabahattin
Çelikay, Nermin
Kelat, Zehra
Aykul, Fatma
Yardım, Nazan
Karahan, Sevilay
Karaağaoğlu, Ergün
Akgün, Seval
Oğul, Hasan
Aksoydan, Emine
Kızıltan, Gül
Pekcan, Ayla Gülden

Metadata

Show full item record

Citation

Kocadağ, S., Çelikay, N., Kelat, Z., Aykul, F., Yardım, N., Karahan, S., Karaağaoğlu, E., Akgün, S., Oğul, H., Aksoydan, E., Kızıltan, G., Pekcan, A. G. (2021). Türkiye’de Yenilebilir Ot Tüketim Durumu. Sağlık ve Toplum: Cilt, 31, s. 195-203.

Abstract

Yenilebilir otlar mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenler içinönemli kaynaktır. Otlar, dünyanın birçok bölgesinde kültürel vegenetik mirasın bir parçası olup toplumlar tarafından gelenekselolarak kullanılmakta iken günümüzde de besin çeşitliliğine dayalısağlıklı beslenmede dikkati çekmekte ve önem kazanmaktadır. Madımak,yemlik, yarpuz, ısırgan gibi otlar; kızılcık, böğürtlen, ahlat gibimeyveler bunlara örnek verilebilir. Türkiye’de on binden fazla bitkiçeşidi bulunmaktadır. Bunların bir kısmı yenebiliyor ve bir kısmı daendemiktir. Bu araştırmanın amacı Türkiye’yi temsil eden yenilebilirot tüketiminin ve çeşitliliğinin sıklığını ortaya koymak ve beslenmepolitikalarına katkı sunmaktır. 15 ve üzeri yaş grubundaki tüm bireylerden%65,9’u yenilebilir ot tüketmektedir. Yenilebilir ot tüketimi ileeve giren kazanç arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamıştır.Yenilebilir ot tüketimi cinsiyete, yaşa ve İstatistiki BölgeBirimleri Sınıflamasına (İBBS) göre istatistiksel olarak fark anlamlıbulunmuştur (p<0.05). Akdeniz diyetinin önemli bir özelliği olan yenilebilirotların tüketimi besin çeşitliliğine dayalı sağlıklı beslenmeyönünden desteklenmelidir.
 
Wild edible plants (herbs) are the important source of micronutrients and bioactive molecules. Polygonum cognatum, manger (Tragopogon porrifolius), pennyroyal (Mentha pulegium), nettle like herbs (Urtica sp.) and fruits like; cranberry (Cornus mas), blackberry (Rubus fruticosus) and wild pear (Pyrus elaeagrifolia) could be given as an example. In Turkey there are more than ten thousand herb varieties. Some are edible and others are endemic plants. The purpose of this study was to determine the consumption and diversity of edible herbs in a Turkey representing sample and contribute to nutrition policies. In general, 65,9% of the subjects aged 15 years and over reported consuming edible herbs. No significant difference was determined between consuming edible herbs and household budget gain. Edible wild plant consumption was found statistically significant between gender, age groups and Statistical Territorial Units Classification (p<0.05). Consumption of edible plants being a special characteristic of Mediterranean diet and healthy nutrition based on food diversity should be encouraged.
 

Source

Sağlık ve Toplum

Volume

31

Issue

2

URI

https://hdl.handle.net/20.500.11782/2889

Collections

  • SBF - BD Makale Koleksiyonu [78]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [626]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@HKÜ

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Hasan Kalyoncu Univesity || OAI-PMH ||

Hasan Kalyoncu Univesity, Gaziantep, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Hasan Kalyoncu Univesity Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@HKÜ: