Türkiye’de Yenilebilir Ot Tüketim Durumu

View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2021Author
Kocadağ, SabahattinÇelikay, Nermin
Kelat, Zehra
Aykul, Fatma
Yardım, Nazan
Karahan, Sevilay
Karaağaoğlu, Ergün
Akgün, Seval
Oğul, Hasan
Aksoydan, Emine
Kızıltan, Gül
Pekcan, Ayla Gülden
Metadata
Show full item recordCitation
Kocadağ, S., Çelikay, N., Kelat, Z., Aykul, F., Yardım, N., Karahan, S., Karaağaoğlu, E., Akgün, S., Oğul, H., Aksoydan, E., Kızıltan, G., Pekcan, A. G. (2021). Türkiye’de Yenilebilir Ot Tüketim Durumu. Sağlık ve Toplum: Cilt, 31, s. 195-203.Abstract
Yenilebilir otlar mikro besin ögeleri ve biyoaktif bileşenler içinönemli kaynaktır. Otlar, dünyanın birçok bölgesinde kültürel vegenetik mirasın bir parçası olup toplumlar tarafından gelenekselolarak kullanılmakta iken günümüzde de besin çeşitliliğine dayalısağlıklı beslenmede dikkati çekmekte ve önem kazanmaktadır. Madımak,yemlik, yarpuz, ısırgan gibi otlar; kızılcık, böğürtlen, ahlat gibimeyveler bunlara örnek verilebilir. Türkiye’de on binden fazla bitkiçeşidi bulunmaktadır. Bunların bir kısmı yenebiliyor ve bir kısmı daendemiktir. Bu araştırmanın amacı Türkiye’yi temsil eden yenilebilirot tüketiminin ve çeşitliliğinin sıklığını ortaya koymak ve beslenmepolitikalarına katkı sunmaktır. 15 ve üzeri yaş grubundaki tüm bireylerden%65,9’u yenilebilir ot tüketmektedir. Yenilebilir ot tüketimi ileeve giren kazanç arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamıştır.Yenilebilir ot tüketimi cinsiyete, yaşa ve İstatistiki BölgeBirimleri Sınıflamasına (İBBS) göre istatistiksel olarak fark anlamlıbulunmuştur (p<0.05). Akdeniz diyetinin önemli bir özelliği olan yenilebilirotların tüketimi besin çeşitliliğine dayalı sağlıklı beslenmeyönünden desteklenmelidir. Wild edible plants (herbs) are the important source of micronutrients and bioactive molecules. Polygonum cognatum, manger (Tragopogon porrifolius), pennyroyal (Mentha pulegium), nettle like herbs (Urtica sp.) and fruits like; cranberry (Cornus mas), blackberry (Rubus fruticosus) and wild pear (Pyrus elaeagrifolia) could be given as an example. In Turkey there are more than ten thousand herb varieties. Some are edible and others are endemic plants. The purpose of this study was to determine the consumption and diversity of edible herbs in a Turkey representing sample and contribute to nutrition policies. In general, 65,9% of the subjects aged 15 years and over reported consuming edible herbs. No significant difference was determined between consuming edible herbs and household budget gain. Edible wild plant consumption was found statistically significant between gender, age groups and Statistical Territorial Units Classification (p<0.05). Consumption of edible plants being a special characteristic of Mediterranean diet and healthy nutrition based on food diversity should be encouraged.