Diyetle Şeker Alımı: Tolere Edidebilir Üst Alım Miktarı
Citation
Pekcan, A. G. Diyetle Şeker Alımı: Tolere Edidebilir Üst Alım Miktarı. Beslenme ve Diyet Dergisi: Cilt, 49, s. 1-8.Abstract
Diyet farklı türde şekerler içerir. Bazıları üretim veya pişirme sırasında besinlere eklenmekte, bazıları da meyve, sebzeler,bal ve süt gibi besinlerde doğal olarak bulunmaktadır. Son yıllarda aşırı eklenmiş şeker tüketiminin diş çürükleri, fazla kilove obezite, metabolik sendrom ve kardiyovasküler hastalıklar gibi bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların sağlık üzerine olasıolumsuz etkileri araştırmaların önemli konusudur. Ayrıca enerji alımı eklenmiş şek erden gelen bireylerin diyet kalitelerinindüşük olduğu da rapor edilmiştir. Sağlık profesyonelleri uzun yıllardır eklenmiş şeker alımını sınırlandırmayı önermektedir.Dünya Sağlık Örgütü (WHO) artan bilime dayalı kanıtlar sonucunda 2015 yılında şeker alım rehberini güncellemiş veeklenmiş şeker artı bal, meyve sularında bulunan doğal şekerler olarak tanımlanan “serbest şeker” üzerine odaklanmıştır.Yeni rehberlerde serbest şekerin diyette toplam enerjinin <%10’u olması, ek sağlık yararları için de toplam enerjinin <%5’eazaltılması önerilmiştir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) toplum görüşüne sunduğu ve 2021 yılı sonunda tümkaynaklardan sağlanan diyet şekeri için bilime dayalı olarak Tolere Edilebilir Üst Alım Miktarı (UL) yayınlayacaktır. Ulusalotoritelerin diyetle eklenmiş/serbest şeker alımını azaltma için sağlıklı besin çevresi oluşturulmasını desteklemesi ve ulusalbesin ve beslenme politikalarını oluşturması, uygulaması ve izlemesi gerekmektedir. Diet contains different kinds of sugars. Some are added to foods during production or cooking, others are naturally present in foods like fruit, vegetables, honey and milk. The potential negative effects of excessive added sugar intake on health outcomes have been an important topic of research in recent years. Studies have linked high added sugar consumption to dental caries, overweight and obesity, as well as various chronic diseases such as metabolic syndrome and cardiovascular diseases. Individuals who consume a high proportion of energy from added sugars were also reported to have poorer diet quality. Health care professionals have been recommending added sugar intake to be limited. Building upon the growing science-based evidence, the World. Health Organization (WHO) updated their guidelines on sugar intake in 2015, which focused on “free sugars,” defined as added sugars plus natural sugars found in honey, syrups, and fruit juices. The new guidelines recommend that free sugar intake should contribute <10% of the total energy intake of the diet, with a further reduction to <5% of total energy for additional health benefits. European Food Safety Authority (EFSA) is publicly consulting on an opinion and will set a science-based Tolerable Upper Intake Level (UL) for dietary sugars from all sources by the end of 2021. National authorities should encourage building healthy food environment and develop, implement and monitor national food and nutrition policies for reducing added/free sugar intake in the diet is needed..