Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrası verilen dirençli egzersiz eğitiminin sıçrama performansı üzerine etkisi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Amaç: İzokinetik kas kuvveti ve tek bacak sıçrama testi diz cerrahileri sonrasında spora veya günlük yaşama dönüşte bireyleri değerlendirmek için sıklıkla kullanılan ölçümlerdir. Bu çalışmanın amacı verilen izokinetik eğitimin, hamstring ve quadriceps kas kuvveti üzerindeki etkinliğini tek bacak sıçrama testi kullanarak değerlendirmek idi. Yöntem: Ön Çapraz Bağ Rekonstrüksiyonu geçiren 20 erkek hasta çalışmaya dahil edildi. 16. ve 24. haftalarda izokinetik kas kuvveti ve tek bacak sıçrama testleri yapıldı ve bu haftalar arasında bireylere izokinetik eğitim verildi. Zirve tork quadriceps/vücut ağırlığı, zirve tork hamstring/vücut ağırlığı, hamstring/quadriceps oranı değerleri çalışmaya dahil edildi. İkili karşılaştırmada Wilcoxon testi, korelasyon analizinde Pearson korelasyon katsayısı kullanıldı. Bulgular: Opere dizde 16. haftasında, ekstansiyon zirve tork değeri ile tek bacak sıçrama testi arasında orta derecede ilişki görülürken (r=0,622, p=0,023), sağlam dizde, ekstansiyon zirve tork değeri ile tek bacak sıçrama testi arasında bir ilişki görülmedi (r=0,147, p=0,631). 24.haftada, opere ve sağlam dizdeki ekstansiyon zirve tork değeri ve tek bacak sıçrama testi arasındaki ilişki orta derece bulundu (r=0,595, p=0,032), (r= 0,591, p=0,033). 16. haftada hamstring/quadriceps oranı ile tek bacak sıçrama testi arasındaki ilişki yüksek bulundu (r=0,725, p=0,005). Sonuç: Çalışmanın sonucunda, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrası verilen dirençli izokinetik eğitimin, tek bacak sıçrama performansını orta derecede etkilediği bulundu.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Solunum Sistemi, Rehabilitasyon, Mikrobiyoloji, Sağlık Politikaları ve Hizmetleri, Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri, Kalp ve Kalp Damar Sistemi, Cerrahi, Ortopedi

Kaynak

Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

9

Sayı

3

Künye

Uzun, A., Ergun, N., Arslan, D., Baltacı, YG. & Yakut, Y. (2022). Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrası verilen dirençli egzersiz eğitiminin sıçrama performansı üzerine etkisi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation. ( 9, 3. 164-169.). https://doi.org/10.15437/jetr.1070215.

Onay

İnceleme

Ekleyen

Referans Veren